×

Veilig terug naar school

Elk kind heeft recht op een veilige schoolomgeving, dus maakt Halle daar stap voor stap werk van. Aan het Heilig Hart&College in Essenbeek vind je gloednieuwe zebrapaden en veilige hekken. Daarnaast waakt Basiel er over een schoolstraat. Maar werken die maatregels? Directeur Maarten Deridder merkt alleszins dat ouders de auto vaker laten staan.

De Kasteelstraat ligt in de schaduw van de kerk van Essenbeek. De lagere school van het Heilig Hart&College is er al jaren gevestigd. Elke ochtend en avond is het een drukte van jewelste wanneer 210 kleuters en leerlingen binnen- of buitenstromen. “Dit is een smalle straat in het hart van het dorp”, zegt directeur Maarten Deridder. “Met een voetpad van amper 90 centimeter breed is hier weinig ruimte voor voetgangers. Ook zetten veel ouders hun kind graag snel af met de wagen. Wie te voet of met de fiets kwam, voelde zich vaak onveilig.” Maar dat is dus verleden tijd.

Hoe is deze straat veiliger geworden?

Maarten: Het plaatsen van bloembakken was de eerste aanzet.  De aanleg van de zebrapaden, de komst van mascotte Basiel, het duidelijke ‘schoolzone’-logo op de rijweg en de invoering van de schoolstraat zorgen voor een veiligere omgeving. Daarnaast belanden de leerlingen niet meer pardoes op straat dankzij de hekken aan de toegangen.

Hoe kwamen de maatregels tot stand?

Maarten: Iedereen is bevraagd. Van ons personeel tot de ouders en de bewoners. Er werden poortjes geplaatst aan de toegang die verenigingen in het weekend gebruiken. Zo kan de parochiezaal vlot beleverd worden, ook buiten de schooluren. De bewoners kregen inspraak over de schoolstraat. Gelukkig had iedereen hetzelfde doel voor ogen: de veiligheid van de kinderen. Ik ben blij dat de stad dit verder uitwerkte.

En de ouders, hoe passen die zich aan?

Maarten: Ik zie meer fietsers en ook het aantal voetgangers zal toenemen. De aanleg van fietspaden en -straten samen met deze aanpassingen helpen echt. Het is rustiger aan de schoolpoort. Je krijgt meer ruimte. De stress van het drukke verkeer naast het voetpad is weg en dat maakt het aangenamer.

Het op- en afhaalmoment is leuker geworden?

Maarten: Onze oudervereniging, de Ouder-Vrienden, zette het eerder al in de kijker: ‘Investeer in kwalitijd’. Parkeer verderop en stap het laatste eindje. Zo maak je tijd om te luisteren naar je kind. Deze inrichting maakt dat mogelijk.

Tot slot: wat vinden de leerkrachten ervan?

Maarten: Zij zijn dubbel blij. Het is veiliger en we hebben eindelijk een zebrapad. Vroeger lag de dichtstbijzijnde oversteekplaats honderden meters verder, aan de Nijvelsesteenweg. Dus tekenden ze tijdens de verkeerslessen een zebrapad op de speelplaats. Nu liggen er 2 voor de deur en kunnen we hier echt oefenen. (lacht)

 

Elk jaar maken we 4 schoolomgevingen veiliger

Halle behaalde in 2018 het label ‘Kindvriendelijke stad’. Om de daad bij het woord te voegen, beveiligt de stad elk jaar 4 Halse schoolomgevingen. Dat doen we grondig door telkens een verkeersplan op maat te maken. Want elke school heeft andere veiligheidsnoden.

In 2023 maken we de omgeving van deze scholen veiliger:

  • Heilig-Hart & College De Buiteling (Kleutersbaan)
  • GO! Zilverberk (Pastoor Bernaertsstraat en Balthazarstraat)
  • De Winde (Albertstraat)
  • Sancta Maria kleuterschool (Heerweg)

In 2024 komen deze scholen aan de beurt:

  • Spring in ’t Veld (Lenniksesteenweg)
  • Sancta Maria kleuterschool (Edingensesteenweg)
  • Sancta Maria lagere school (Stevens-de Waelplein)
  • GO! Leerboom (Jean Jacminstraat)