×

Is je huisdier correct gechipt? Zo voorkom je dat je kat of hond in het asiel belandt

Een speelse kitten in huis? Of een hond als speelkameraad? Leuk! Maar vergeet je huisdier niet te chippen. Want elk jaar belanden nog te veel honden en katten in het asiel, omdat de eigenaar niet terug te vinden is.

Maar liefst 25 procent van alle huisdieren is niet correct gechipt. Chippen heeft nochtans heel wat voordelen. In tegenstelling tot een adreskokertje of penning kan je dier een microchip niet verliezen en zo’n chip gaat een dierenleven lang mee. Bovendien voelt je huisdier er niks van.

Uniek identificatienummer 

Bij elke chip hoort een uniek identificatienummer. Dit vind je terug in het paspoort van je huisdier. De dierenarts die de chip inplant, linkt dat nummer aan de online databank DogID of CatID. Daar vind je alle informatie over je dier en je gegevens als baasje. Maak je contactgegevens ook zeker openbaar via online.dogid.be en online.catid.be. Zo kan de politie je veel sneller contacteren bij een weggelopen huisdier. Doe je dit niet, dan kan alleen een dierenarts of een asiel de chip lezen.

Chippen is verplicht! 

Maar vooral: je dier chippen is verplicht. Kittens geboren na 1 november 2017 moeten via hun chip geregistreerd worden in CatID vóór ze twaalf weken oud zijn. Dit geldt bovendien voor elke kat die van eigenaar verandert, ook als het dier gratis wordt weggegeven. Honden moeten gechipt en geregistreerd worden in DogID vóór de leeftijd van 8 weken of vóór verkoop of adoptie. 

Geef wijzigingen door 

Verhuis je? Krijgt je kat binnenkort een nieuw baasje? Of sterft je hond? Dan moet je dit melden. Dat doe je met de kaart 'Aanvraag tot wijziging van verantwoordelijke of wijziging van adres' die je vindt bij het paspoort van je dier. Heb je deze niet meer? Dan kan je een nieuwe aanvragen via de websites dogid.be en catid.be