Wonderwise
Ken jij het eetfestijn wOnderdeTafel? Griet Deknopper en tientallen vrijwilligers verrassen hun gasten al jaren met opvallende randanimatie in een feeëriek decor. Bijzonder? Absoluut. Maar dat is ook het verhaal van Wonderwise, de Halse vereniging achter het evenement.
Met zicht op de wonderwagen verklaren we onze liefde voor het buitengewone evenement aan organisatrice Griet. “Die laatste WOnderdeTafel was niet echt gepland”, verklapt ze. “De organisatie waarmee we werken in Palestina heeft dringend middelen nodig. En dus gingen we er nog eens voor. Want eigenlijk willen we wat kleinere evenementen organiseren.”
Wat doet Wonderwise nu eigenlijk?
Griet Deknopper: Met Wonderwise bied ik laagdrempelige creatieve therapie aan en geef ik internationaal workshops aan leerkrachten. Zo ontwikkelde ik een expressiehandboek voor de eerste graad van het secundair onderwijs. Met eenvoudige vragen als ‘Wat wil ik de andere jongeren in de wereld vertellen?’ of Wat zou ik doen als ik koning ben?’ uiten jongeren hun emoties. Na de zware aardbeving in Nepal in 2015 hebben we dat boek vertaald naar het Nepalees en verspreid op de scholen daar. Sinds 5 jaar ligt de focus op Palestina.
Hoe moeten we ons het leven daar voorstellen?
Griet: Veel Palestijnen leven reeds jaren in vluchtelingenkampen in en rond de Westbank en Gaza. Het leven is er niet evident. Kinderen worden geconfronteerd met geweld en niet zelden worden ook medeleerlingen of leerkrachten gedood. Dit voorjaar verslechterde de situatie. Kinderen zijn de grootste slachtoffers. Ze kunnen geen kant uit en dat is hard. De politiek erachter interesseert me niet, mijn hart gaat uit naar de kinderen die er niets aan kunnen doen. De wereld rond hen ontploft. Zij moeten ermee leren leven, willen of niet. Voor hen is Wonderwise er.
Hoe help je hen?
Griet: Ik werk samen met de organisatie Logica. Die organiseert activiteiten in scholen. Zij verdelen het handboek en leiden leerkrachten op. In het boek gaan we met opzet niet te diep in op alle ‘zware’ emoties. We vragen bijvoorbeeld wat hen doet lachen. Zo trekken we hen uit die negatieve spiraal. Want ook hun ouders en vrienden zijn getraumatiseerd. We willen hen hoop geven: ze mogen dromen.
Staan we zelf te weinig stil bij onze gevoelens?
Griet: Ik vind van wel. Ik schreef ooit het boek ‘Word wie je bent’ voor volwassenen. Daarin moet de volwassen lezer elke week nadenken over zichzelf. Over hoe je zit en wat dat zegt over je levenshouding, bijvoorbeeld. We staan er te weinig bij stil. Ik verkocht het boek om geld in te zamelen. Ik verkoop dit boek nu terug in de kerstperiode om geld in te zamelen.
Wat brengt de toekomst?
Griet: Ik heb veel op mijn bord. Ik combineer mijn werk als pedagoog op de Erasmushogeschool met een job bij de vzw Minor Ndako. Die vangt niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en kinderen uit moeilijke opvoedingssituaties op. En natuurlijk is Wonderwise ook springlevend. Zo trok ik naar de Filippijnen en bezocht ik organisaties die met de expressieboeken aan de slag kunnen. Ik gaf les in de vluchtelingenkampen in Birma en Thailand. De contacten daar blijven. Ik wil mijn kennis doorgeven en anderen trainen omdat ik erin geloof. Ik weet dus nog wat doen.
Meer info vind je op https://wonderwijscreatievetherapie.wordpress.com/