Michael Adams
Michael Adams (20) is in Halle G-sporter van het jaar en een topper in het G-Badminton. Om zijn eerste nationale titel te pakken, versloeg Michael een tegenstander die al 7 keer op rij kampioen werd. Intussen is hij drievoudig Belgisch kampioen G-Badminton, zowel in het enkel als in het dubbel, en brandt de ambitie heviger dan ooit.
“Ik verveel me nooit op het badmintonveld”
Je bent Belgisch kampioen. Op naar internationaal succes?
Michael: Zo eenvoudig is het niet. Europese of wereldkampioenschappen in het G-badminton bestaan niet. En op de Paralympische Spelen staat badminton voor spelers met een mentale beperking niet op het programma. Jammer want voor tafeltennis kan dit wel. Ik hoop dus dat het Internationaal Paralympisch Comité de regels aanpast. Daar mogen starten zou echt een droom zijn.
Wat is er zo leuk aan badminton?
Michael: Het is een heel afwisselende en intensieve sport. Je kan het je tegenstander moeilijk maken door het pluimpje achter het net te droppen of toch stevig aan te vallen met een smash. Ik heb me nog nooit verveeld op het badmintonveld.
Om top te zijn train je wellicht veel?
Michael: Ik badminton ongeveer 11 uur per week en dit in 3 clubs. In de badmintonclub in Herne speel ik ook competitie terwijl ik met vrienden van Badmintonclub Halle en Fris recreatief speel. Zo leer ik telkens bij. Al hoop ik dat ik binnenkort opnieuw een trainer heb. Ik heb in badmintonclub Herne de kans gekregen om een jaar mee te trainen met de jeugd, maar nu speel ik bij de volwassenen en is er geen aparte trainer meer. Ik bekijk filmpjes van internationale wedstrijden en leer daarvan.
Bestaat er een wekelijkse G-sportcompetitie?
Michael: Nee, er zijn enkel een aantal G-badmintontornooien over het hele jaar, maar dit is eerder vriendschappelijk en er wordt geen ranking opgemaakt. Twee jaar geleden ben ik dan gestart om tornooien mee te spelen bij de ‘gewone’ volwassenen, waar er met niveau’s wordt gewerkt en een ranking wordt gemaakt. Ik begon er op het laagste niveau en ben intussen al enkele niveaus gestegen door wedstrijden te winnen. Dat is een uitdaging want de shuttle is van veren en niet van plastic. Die vliegt sneller heen en weer. Het is ook technischer. Ik wil hier zo ver mogelijk geraken. Samen met een andere G-sporter ben ik de enige in het land die uitkomt in het ‘gewone’ circuit. Sinds vorig jaar speel ik er ook in de reguliere competitie in 4de provinciale met mijn team van Badmintonclub Herne.
Wat vind je van het G-sportaanbod in Halle?
Michael: Er is aandacht voor allerlei G-sporten en er vinden activiteiten plaats. Maar het aanbod binnen reguliere clubs is wel beperkt. Het vraagt meer middelen en gespecialiseerde trainers om zoiets uit te bouwen. Ik ben wel blij dat er op het sportgala extra aandacht is voor G-sporten. Het kan de interesse alleen maar doen groeien.