×

Het verhaal achter de kerstboom op de Grote Markt

Frédéric Hanard vierde in 1998 met zijn familiefeest rond een kleine kerstboom in zijn woonkamer. Het boompje groeide in zijn tuin tot een reus van bijna 10 meter hoog die tijdens eindejaar op de Grote Markt voor kerstsfeer zorgt.

De kerstboom op de Grote Markt trekt de aandacht. Niet enkel de sfeervolle lichtjes die er inhangen, geven hem iets magisch. Ook het verhaal achter de boom is hartverwarmend. Wij zochten Frédéric Hanard op en haalden herinneringen op in de woonkamer waar ooit dat klein boompje stond.

Wanneer stond deze kerstboom in jouw woonkamer?

Frédéric: Eind jaren negentig kocht ik mijn huis in Buizingen. Mijn vader was fier op me en schonk me tijdens de eindejaarsperiode in 1998 een kerstboom. Dat is nu 25 jaar geleden. We hebben dat jaar samen rond die boom kerst gevierd. Het is een souvenir die me doet terugdenken aan mooie momenten met mijn familie. De boom is een symbool voor de warmte van de feestdagen die iedereen hopelijk bij familie en vrienden terugvindt.

Waarom schenk je de kerstboom aan de stad Halle?

Frédéric: Na de feestdagen in 1998 plantte ik de boom in de voortuin. Ik verwachtte niet dat hij zo groot zou worden. Intussen is de voortuin echt te klein geworden voor zo’n mastodont. Daarom dacht ik eraan om hem te delen met anderen. Ik geef iets terug aan de gemeenschap en zorg mee voor wat extra kerstsfeer op de Grote Markt.

Wat vind je zelf leuk aan kerst?

Frédéric: Het brengt mensen samen tijdens de feestdagen. Ik vind dat de stad ook altijd heel mooi die sfeer creëert. En zeker de Grote Markt is dan een leuke plek. Vroeger ging ik daar zelfs met mijn ouders ook wel eens iets drinken in café De Fazant. Nu de boom van mijn vader daar staat, kan het wel zijn dat ik met eindejaar nog eens daar iets ga drinken met uitzicht op de boom.

Wat wens je de Hallenaren nog toe?

Frédéric: Ik hoop vooral dat iedereen geniet van de boom. Geniet van de warmte en de feestdagen samen et iedereen die je graag ziet. Zelf heb ik intussen geen familie meer. Iedereen is jammer genoeg overleden. Maar ik heb wel vrienden op wie ik kan rekenen. Dat is belangrijk in het leven. We mogen ons niet verliezen in negatieve dingen. Ik wens dan ook iedereen een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!

✨Halle gaat 2024 goedgemutst in! Ontdek een magisch eindejaar op halle.be/eindejaar