×

Halle zet Marokkaanse gemeenschap in de kijker met ‘Marhaba’

01/02/2024

Op zondag 11 februari organiseert stad Halle samen met CC ’t Vondel en Halse inwoners het feest ‘Marhaba’. Dit gratis evenement dompelt je onder in de Marokkaanse cultuur. Die dag vertellen ook Hallenaren over hun Marokkaanse roots.

‘Marhaba!’ Vrij vertaald betekent dit in het Marokkaans ‘Welkom!’ Het is meteen de naam van een mooi feest waar dus iedereen welkom is. CC ’t Vondel, stad Halle, Avansa Halle-Vilvoorde en Zender werken samen met inwoners voor de organisatie. Het evenement start om 13u30 met een interactieve rondleiding door ’t Vondel. Je gaat in dialoog met enkele Hallenaren over verschillende thema’s: de Marokkaanse gemeenschap in Halle en de geschiedenis van de arbeidsmigratie, maar ook vooroordelen, beeldvorming, privileges,…

Hallenaren vertellen

Verschillende Hallenaren met Marokkaanse roots vertellen hun verhaal aan de hand van een foto-expo. Ze spreken over hun familie, wat ze belangrijk vinden in het leven, en wat de Marokkaanse cultuur voor hen betekent. Ook vertellen ze over zich welkom voelen, of soms net niet, in België, het land waar ze geboren zijn of al jarenlang wonen.

Ook Younes en Malika delen hun verhaal. Beiden hebben een lange familiegeschiedenis in Halle. Tijdens de interactieve rondleiding om 13u30 vertellen Malika & Younes meer over hun familiegeschiedenis.

“Wij kennen elkaar pas sinds dit project”, vertellen ze. “Onze ouders waren een van de eerste Marokkanen in Halle. Door onze familieherinneringen met elkaar te delen, hebben we ontdekt dat onze ouders elkaar kenden. Zo had je bijvoorbeeld een initiatief voor vrouwen om samen te breien, waar onze moeders allebei naartoe gingen. Naar een nieuw land verhuizen waar je niemand kent en de taal niet spreekt is nooit evident. Het was een mooi initiatief die vrouwen hielp om een netwerk op te bouwen, veel vrouwen van Marokkaanse afkomst kwamen hier naartoe.”

Ontdek de Marokkaanse cultuur

Vanaf 14u30 openen proef je Marokko tijdens een Marokkaanse theeceremonie met heerlijke koekjes. Je maakt kennis met kunstenares ‘Chems art’, laat je handen versieren met henna, leer bij over de Berbercultuur, de verschillende talen van Marokko, Marokkaanse literatuur en veel meer,… Kinderen amuseren zich in de knutselhoek en dromen weg bij een familiesprookje uit het Noorden van Marokko. Het mooie verhaal wordt voorgelezen om 15u en 17u30. Vanaf 16u geniet je van een huisgemaakte couscous met harira. 

Marokkaanse muziek krijgt ook een plaats. Om 15u30 hoor je traditionele Gnawa muziek tijdens het concert van Black Koyo en om 18u15 volgt een energieke afsluiter van Dakka Andaloussia.

Tentoonstelling in de Foyer

Van maandag 29 januari tot vrijdag 23 februari kan je in de Foyer van het stadhuis de kunstwerken bewonderen van 'Chems Art'. Kom zeker een kijkje nemen tijdens de openingsuren van het stadhuis!

Ook tijdens ‘Marhaba’ zal je een selectie van haar werken kunnen bewonderen. Benieuwd naar de betekenis van haar kunst? Chems Art zal aanwezig zijn om meer informatie te geven.

Praktisch:

  • Wanneer: Zondag 11 februari van 13u30 tot 19u 
  • Waar: CC ’t Vondel, J.Possozplein 40, 1500 Halle 
  • Toegang: gratis (inschrijven is niet nodig)

Info:www.vondel.be/marhaba 

Meer info voor de pers

Marc Snoeck

Telefoon

02 365 99 02

Mobiel

0497 11 29 74

Functie(s)

  • Burgemeester
  • Gemeenteraadslid Vooruit Halle

Marijke Ceunen

Telefoon

02 365 99 03

Mobiel

0477 90 41 25

Functie(s)

  • 4de schepen (duurzaamheid, ruimte en wonen, mondiaal beleid, sociale economie, sociaal woonbeleid)
  • Gemeenteraadslid Groen

Christophe Merckx

Telefoon

02 365 99 03

Mobiel

0496 37 04 85

Functie(s)

  • 3de schepen (burgerlijke stand en bevolking, bibliotheek, senioren, preventie, sociale projecten, evenementen en feestelijkheden)
  • Gemeenteraadslid CD&V
Meer info en contact

Gerelateerd nieuws

verlichting Stroppenverlichting Stroppen

Openbare verlichting blijft opnieuw branden na het einde van de Stroppenconcerten

Net als vorig jaar blijft de openbare verlichting na de Stroppenconcerten branden.

koppel met huissleutels Image by Freepikkoppel met huissleutels Image by Freepik

Jouw woonproject verhuren? Ontdek de voordelen van geconventioneerde verhuur

Heb je drie of meer woningen en wil je die verhuren? Dan is geconventioneerde verhuur misschien iets voor jou.

electrische wagen opladen image by Freepikelectrische wagen opladen image by Freepik

Neem parkeerplek aan laadpaal enkel in tijdens het laden

In Halle herken je de laadplaatsen voor elektrische voertuigen aan de opvallende groene kleur en het bord met een stekker.