×

De Nachtratten

Carnaval Halle is een feest dat generaties verbindt. Bij de Nachtratten lopen zo drie generaties van de familie Ceusters mee. Ludo Ceusters, Mireille Bosmans en hun kroost weten het zeker: “Samen carnaval vieren is het leukste dat er is.” 

De Nachtratten doen al jaren mee aan carnaval als vrije groep. In de rangschikking vind je ze niet terug, maar ze komen wel altijd mooi voor de dag. Daarvoor zorgt de familie Ceusters. “Carnaval zit in ons bloed”, begint Mireille. Haar grootvader was zelfs lid van de voorganger van organisator Halattraction. "Het is een passie die we van generatie op generatie doorgeven. Zodra ze konden, liepen de kinderen mee in de stoet. En intussen doen ook de kleinkinderen mee.” 

Dochter Kim, die samen met haar broers Tom en Bram opgroeide met de jaarlijkse carnavalsgekte, herinnert zich levendig haar eerste stoeten. "Ik was een jaar of 6 en volledig betoverd door de kleuren, de muziek en de lachende gezichten. En we speelden ook met de andere kinderen in de ‘camionette’. Die zat vol confetti! Als kind is carnaval eigenlijk een speelparadijs.” 

Mireilles ogen glinsteren als ze Kim hoort vertellen. “Je bent met je groep drie dagen en nachten op stap”, zegt ze. “En eigenlijk begint dat al op donderdag voor carnaval met de doop. Dat je dat ook nog eens met de kinderen beleeft, maakt het extra speciaal. Het brengt ons samen en herinnert ons aan wat echt belangrijk is.” 

Kim vult aan: “Je leeft ook wat in een eigen bubbel”, zegt ze. “Als je lid bent van een groep, beleef je carnaval anders. Ik spreek dan ook nooit met vriendinnen af die komen feesten, omdat ik met de Nachtratten op stap ben. Samen uit, samen thuis.” 

De familie Ceusters en de andere Nachtratten spot je tijdens de grote stoet op zondag 10 maart.