×

Inclusieve spellen voor iedereen

Voortaan vind je in de bib ook spellen voor mensen met een beperking en voor personen met dementie. De spellen vind je tussen het gewone spelaanbod, omdat ze perfect speelbaar zijn voor iedereen.

Een fijn gezelschapsspel spelen zou een basisrecht moeten zijn. Daarom vind je in de bib een grotere versie van Scrabble, een schaakspel voor mensen met een visuele beperking, ontdekkingsspeelgoed dat sensorisch is aangepast, bewegingsspelen die de motoriek ontwikkelen en andere spellen op maat. Voor mensen met dementie zijn er spellen opgenomen die het geheugen trainen en hen helpen bij het ophalen van herinneringen. Je herkent de spellen in de spelotheek aan het blauwe plus-teken op de doos.

En gespeeld wordt er, onder andere door Tim Borremans. Hij heeft een fysieke en mentale handicap. Het maakt vader Guy gelukkig dat zijn zoon voortaan ook spellen op zijn maat vindt in de bib.

“Tim trekt elke zaterdag naar de bibliotheek”, vertelt Guy. “Dan leent hij vooral dvd’s en boeken uit. Hij is gek op De Kampioenen. En de film Home Alone neemt hij ook een paar keer per jaar mee. Het is niet eenvoudig om iets op zijn maat te vinden. Hij is 40, maar in zijn hoofd blijft hij een ventje van 6 jaar.”

De aangepaste spellen zijn vaak een grotere versie van een bestaand spel. Die grootte doet wonderen voor de vaardigheden en het zelfvertrouwen van iemand met een beperking. “Tim heeft moeite met fijne motoriek, ook omdat zijn handen vaak beven”, weet Guy. “Als kleine jongen stimuleerden aangepaste spellen hem in de ontwikkeling van die fijne motoriek. Zo leerde hij onder andere een pen vast te houden en kan hij nu wat schrijven en op de computer typen. Daar is hij heel fier over.”

Guy hoopt dat de inclusieve spelotheek blijft groeien. “Contact met organisaties en instellingen die mensen met een handicap begeleiden, is daarbij belangrijk”, zegt hij. “Zij weten perfect wat de goede aanwinsten zijn in de spelotheek. Ook ergotherapeuten en kinesisten hebben hierover goede inzichten. Maar ik ben al blij dat dit er is. Zoveel mensen met een handicap zijn hiermee geholpen.”


Videogames zijn populair. Daarom vind je in de bibliotheek een uitgebreid aanbod spelletjes voor PlayStation 4, 5 en Nintendo Switch. Zo test je voortaan een spel uit voor je beslist om het aan te kopen. De spellen zijn geschikt voor alle leeftijden en zijn er in alle genres. Net als alles in de bib, leen je ook games gratis uit voor een periode van 4 weken.