×

Halle deelt gratis lokvallen uit om Aziatische hoornaar te stoppen

Vanaf 26 februari haal je in het stadhuis van Halle gratis een lokval af om de opmars van de Aziatische hoornaar te helpen stoppen. Deze exotische soort vormt een bedreiging voor onze bijen en wespen, en daardoor ook voor onze biodiversiteit.  

De stad Halle pakt de bestrijding van de Aziatische hoornaar breder aan. Bij de Brandweerzone Vlaams-Brabant West kan je al gratis hulp vragen om nesten te verwijderen. Daarnaast deelt de stad nu ook gratis 300 lokvallen uit. Zodra de koningin van de Aziatische hoornaar begin maart haar winterschuilplaats verlaat, zoekt ze een plek om een embryonest te maken. Door op voldoende locaties selectieve lokvallen te plaatsen, worden die koninginnen gelokt en uitgeschakeld nog voor ze een nieuw nest vormen. 

Bedreiging voor onze biodiversiteit 

De verdelging van de Aziatische hoornaar is belangrijk. De soort komt agressief uit de hoek om hun nest te beschermen. Bovendien kan 1 nest Aziatische hoornaars elk jaar zo’n 12 kilogram insecten opeten. Dit vormt een bedreiging voor onze bestuivende insecten en onze biodiversiteit. Dat heeft dan weer grote gevolgen voor insectenetende vogels. Omdat de Aziatische hoornaar geen natuurlijke vijanden heeft in onze gebieden vermenigvuldigt de soort zich bovendien zeer snel. 

Help de Aziatische hoornaar te stoppen! 

Zo herken je een Aziatische hoornaar

Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. In België komen 2 soorten hoornaars voor: de Aziatische hoornaar en de onschadelijke Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is met 3,5 cm de kleinste van de 2 en herkenbaar aan zijn zwarte achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band.

Zo herken je een nest

Zodra de voorjaarstemperaturen 15 graden bereiken, vliegen de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit. Zij gaan dan op zoek naar een beschutte plaats onder een afdak of struik om een nieuw nest te maken. Dat is eerst zo groot als een tennisbal, maar kan in de zomer tot 1 meter groot worden. Spot je zo’n nest, schakel dan brandweerzone Vlaams-Brabant West in. Hiervoor stuur je een mailtje naar info@zvbw.be met een omschrijving en een foto van het nest. Indien het om Aziatische hoornaars gaat, komen zij het nest gratis verdelgen. 

Plaats een lokval

Vanaf 26 februari kan je aan de snelbalie van het stadhuis van Halle tijdens de openingsuren gratis een lokval afhalen. Hierbij krijg je een handleiding, zodat we zoveel mogelijk koninginnen kunnen vangen vooraleer ze een nieuw nest bouwen. 

Infosessie over de Aziatische hoornaar

  • Op donderdag 29 februari 2024 om 19u  
  • In de raadzaal van het stadhuis, Oudstrijdersplein 18, 1500 Halle 
  • Door Jelle Moerenhout van de Imkersbond voor Brussel en Omstreken
Meer info voor de pers

Bram Vandenbroecke

Telefoon

02 365 99 03

Mobiel

0471 79 63 25

Functie(s)

  • 2e schepen (mobiliteit, openbaar groen, dierenwelzijn, milieu, archief, streekmuseum, toerisme en erfgoed)
  • Gemeenteraadslid Groen
Meer info en contact

Gerelateerd nieuws

koppel met huissleutels Image by Freepikkoppel met huissleutels Image by Freepik

Jouw woonproject verhuren? Ontdek de voordelen van geconventioneerde verhuur

Heb je drie of meer woningen en wil je die verhuren? Dan is geconventioneerde verhuur misschien iets voor jou.

Studenten © Greetje Van BuggenhoutStudenten © Greetje Van Buggenhout

VUB-onderzoeksgroep B-PHOT en Stad Halle lanceren ambitieus STEM-steunpunt

Innovatief centrum in Amab-gebouw moet drempels voor jongeren verlagen

Lamme Gisj-stadion Lamme Gisj-stadion

Lamme Gisj-stadion opnieuw in handen van stad Halle

Het Lamme Gisj-stadion komt weer in handen van stad Halle. De stad sluit een dading met de CVBA Koninklijke Halse Sportclub.