×

Proxy Delhaize Buizingen

Een snelle stop, koffiekoeken op zondag of toch een uitgebreide boodschappenronde? In de Proxy Delhaize in Buizingen ben je aan het juiste adres om je kar of mandje vol te laden Met Jan Luyckfasseel, Christel Tondeur en hun dochter An staat intussen de derde en vierde generatie klaar in de buurtsupermarkt om iedereen te helpen.

Eerst even terug in de tijd. In 1930 opende Wiske Mertens haar kleine winkeltje op de Alsembergsesteenweg in Buizingen. Zoon Rik maakte er later Voeding Rik van. Oudere Buizingenaren gebruiken die naam nog steeds. Intussen drukten Jan en Christel samen met de vierde generatie An wel hun stempel op de supermarkt, zonder de basis te vergeten.

Een supermarkt met de familie uitbaten. Hoe doe je dat?

Jan: Een winkel baat je niet enkel uit tijdens de openingsuren. Je bent er constant mee bezig. Als familiezaak gaat dat dan iets gemakkelijker. Want je weet van elkaar dat je er vaak moet staan. En je kan op elkaar rekenen als er eens moet ingesprongen worden. Maar we mogen vooral niet ons topteam van personeel, studenten en flexijobbers vergeten. Die zorgen er mee voor dat iedereen hier vlot geholpen wordt.

Intussen is de vierde generatie ook aan boord.

An: Ik ben groot geworden in de winkel. Als kind was dit 1 grote speeltuin voor mij. Toen ik ouder werd, hielp ik graag mee. Ik heb nooit wat anders gekend. Sinds enkele jaren draai ik volledig mee. Dit is een stuk van mijn leven. We hebben nog maar net geïnvesteerd in een vernieuwing van de winkel. Ik geloof dus zeker in de toekomst.

Vergelijk de winkel van vroeger eens met de supermarkt vandaag?

Christel: “Je kan beiden niet vergelijken. Verse producten in de rekken: dat is altijd wel belangrijk gebleven. Sinds de vernieuwing trekken we meer jonge gezinnen aan, op zoek zijn naar gezondere voeding. Dat is een trend. Ze komen terug. Bovendien blijft ons oudere cliënteel ons ook trouw.

An: Het aanbod aan vegetarische producten is groter dan vroeger. We investeerden meer in verse vis en een bakkerij waar we alles de ochtend zelf afbakken. Die is heel populair. Vooral op zondag merk je dat de mensen meer tijd hebben. Op zo’n dagen hoort daar zeker vers brood of koffiekoeken bij. De versheid trekken we in de hele winkel door. We maken bijvoorbeeld nog steeds verschillende slaatjes zelf: van tonijnsla tot kip curry; volgens het familierecept.

In de week hebben we natuurlijk minder tijd.

An: Dat kennen we. (lacht) Je kan hier ook snel en efficiënt winkelen. We zijn geen megawinkel waar je een uur rondloopt om alles in de kar te laden. Na een half uurtje kan je al afrekenen met een volle kar. De klanten waarderen dat. We hebben een groot assortiment en toch  voelt het aan alsof je een kleine winkel binnenstapt.

Jullie willen bewust geen grote supermarkt zijn?

An: Onze winkel is meer dan een plek waar mensen boodschappen doen. Het is een ontmoetingsplaats. We organiseren af en toe al eens proeverijen of andere acties. Dan merk je dat nog meer dat de buurt hier samenkomt. Voor ons is dat leuk. Het versterkt de band met de klanten. We hebben ook weinig verloop in het personeel. Samen zijn we een team. De vaste klanten kennen alle gezichten. Dat maakt het allemaal veel gemoedelijker.