×

Christophe Heymans

Op 5 en 6 oktober is Halle de startplaats voor het WK Gravelbike. Dan zetten heel wat wereldtoppers hun tanden en banden in onze grindwegen. Wie daar geen WK voor nodig heeft? Onze Christophe Heymans uit Breedhout! Hij is fan van de populaire fietsdiscipline en deelt op Biketrips.be zijn avonturen met de hele wereld.

De fiets staat voor Christophe gelijk aan avontuur en vriendschap. Alleen op tocht in Spanje of tijdens een ritje met vrienden richting Zoniënwoud … Genieten doet hij altijd. “Het is voor mij geen kwestie van de eerste te willen zijn”, zegt hij meteen. “Fietsen is gewoon plezant. Al wil niemand natuurlijk diegene zijn die als laatste aan de groep bengelt.” (lacht)

Het WK Gravel komt naar Halle. Dan klopt je wielerhart toch sneller?

Christophe: Het is heel leuk nieuws. Ik ben vooral benieuwd naar het parcours. Want waar wij met vrienden fietsen, kan je denk ik geen peloton van 50 renners doorsturen. Hopelijk verrassen de parcoursbouwers me en ontdek ik dankzij het WK nog enkele toffe stroken.

Waar fiets je het liefst?

Het Hallerbos is mooi. En ik ben fan van het Zoniënwoud. Als alles er nat en modderig bijligt, kan je daar toch nog berijdbare routes uitstippelen. We wonen in een streek die echt perfect is om te gravelbiken. Je hebt grindstroken, veldbanen … Vanaf het Pajottenland doorheen de Zennevallei kan je je echt wel amuseren.

Toch was de fiets niet je eerste sportliefde?

Ik heb 25 jaar gevoetbald. Toen ik stopte had ik nood aan een nieuwe uitdaging. Fietsen bleek de perfecte hobby. Je kan er na je dertigste nog vooruitgang mee boeken. Het begon met de wegfiets en daarna kwam het mountainbiken. Gravelbikes bestonden toen nog niet. Toen die hybride fietsen opkwamen, was ik meteen verkocht en schafte ik me er eentje aan.

Wat moeten we ons bij dat gravelbiken voorstellen?

Alleszins niet over kasseistroken dokkeren! Ik hoor wel eens dat er in de Ardennen graveltochten georganiseerd worden waarbij er amper over gravel gereden wordt. Terwijl zo’n ondergrond toch de essentie is. Onder vrienden spreken we wel eens over ‘champagne gravel’. Dat is de perfecte baan. Als je over zo’n wegen rijdt, knisperen de steentjes als een glas bruisende champagne.

Kan iedereen gravelbiken?

Je moet helemaal geen geoefend fietser zijn. Volgens mij zit het bij elke persoon ingebakken dat je toch een beetje off-road kan rijden. Spiegel je vooral niet aan de toprenners. Bouw rustig op en neem stap voor stap wat meer risico. Het is net als bij het gewone fietsen een kwestie van evenwicht. En er komt net wat meer techniek bij kijken als je sneller wil fietsen.

We dromen weg bij jouw filmpjes en foto’s op Biketrips.be.

Ik zou beter nog eens iets posten, het is alweer een tijdje geleden. Maar ik vind het wel leuk om mijn avonturen te delen met de mensen. Ik maak graag foto’s van al die plaatsen waar ik kom. Eerst begon dat met een gewoon fototoestel, nadien nam ik zelfs een drone mee. Er kruipt wel tijd in. Ik rijd soms tientallen keren langs mijn camera op dezelfde plek om het juiste beeld te hebben. Ik denk wel dat het vreemd overkomt als wandelaars me bezig zien. Maar het levert wel mooie resultaten op.

Jij staat tijdens het WK Gravel langs het parcours?

Ik hoop het te volgen op televisie. Het zal misschien nog leuker zijn om nadien de route te rijden. Het parcours van het BK Gravel in Oud-Heverlee vorig jaar hebben we toen ook eens uitgetest. Al denk ik dat we best even wachten na het WK. Door het kampioenschap zullen heel veel bikers de weken nadien de streek verkennen. Maar dat is ook goed: deze sport verdient zeker wat meer aandacht.