×

Budo Halle – OKS vzw

Judo, karate, semi-contact en ju-jutsu: bij Budo Halle – OKS vzw blinken ze uit in verschillende disciplines op de mat. Zin om een kijkje te nemen? Dat kan op het EK Random Attacks op zaterdag 11 mei in sportcomplex De Bres. Samen met clubleden én Europees kampioenen Lynn Degreef en Mathias Loosen blikken we vooruit!

Mathias: We kijken enorm uit naar het Europees Kampioenschap op 11 mei in Halle. Het is best bijzonder om de titel van Europees kampioen te verdedigen in onze eigen stad. 

Lynn: Naast de competitie zelf vind ik het ook spannend dat mijn familie en vrienden me op een totaal andere manier zullen zien. Op de mat kijk ik meestal een beetje kwader dan in het gewone leven. (lacht)

 Wat komt er allemaal kijken bij ‘random attacks’?

Mathias: Je kan de sport omschrijven als ‘willekeurige aanvallen’. Tijdens een wedstrijd vormen Lynn en ik een duo. De ene is verdediger, de andere valt aan. Zo staan we tegenover een ander duo dat dezelfde aanvallenreeks krijgt opgedragen, zoals een zijwaartse trap of een kopstoot. Beide verdedigers krijgen daarbij punten van een jury. Zij letten op de snelheid en de techniek die wordt gebruikt om een einde te maken aan de aanval. De beste verdediger na 5 aanvallen gaat door naar de volgende ronde.

Lynn: De atleten die random attacks beoefenen, kunnen verschillende achtergronden hebben in de gevechtskunsten. Mathias en ik beoefenen allebei ju jutsu.

Mathias: Dat is een oude zelfverdedigingskunst die bedacht werd door de Japanse samoerai. Intussen zijn de zwaarden gelukkig ingeleverd en gaat het over zelfcontrole en zelfverdediging. Daarvoor doe ik het ook: om je lichaam én jezelf door en door te leren kennen. Dat is een kunst. Zowel karate als judo vinden trouwens hun oorsprong in ju jutsu.

In 2022 haalden jullie allebei goud op het EK in Spanje. Wat is jullie specialiteit op de mat?

Mathias: Binnen onze club zijn we vooral sterk in worpen. Met dank aan onze trainer Bart Van Hoef en zijn achtergrond in judo.

Wat betekent OKS voor jullie?

Mathias: De club is een tweede thuis, een plek waar ik me kan uitleven. Ik was 4 toen ik met martial arts begon en doe ju jutsu bij OKS sinds mijn 7de.

Lynn: Rond mijn 17de ben ik gestopt met turnen op competitieniveau. Bij ju jutsu kon ik de lenigheid en de kracht van het turnen toepassen en een eigen stijl ontwikkelen. Zo ben ik in de competitie van random attacks gerold. Ik ben de trainers van OKS enorm dankbaar voor die kans.

Hoe ziet jullie trainingsschema er op dit moment uit?

Lynn: Als trainingspartners zijn we samen met volle goesting aan het opbouwen naar 5 extra trainingen per week voor het EK. Goed voor zo’n 3 à 4 uur per dag.

Mathias: Dat Hallenaren voor ons kunnen komen supporteren, geeft ons een boost om het extra goed te doen!

Veel succes! 


Over de club

Bij OKS staan meer dan 500 leden op de tatami. Bart en Katrien Van Hoef geven samen met zo’n 30 trainers les in judo, karate, jiu-jiutsu en semi-contact. Je kan zowel in Halle als in Dworp bij hen terecht.

Bart: Bij gevechtskunsten draait alles om respect. Iedereen stapt in wit pak op de mat en iedereen is gelijk. Zelf sta ik vanaf mijn 5 jaar op de tatami, deze sport is mijn leven. Mijn vader en broer zijn  met de club gestart. Die bestaat voor het grootste deel uit recreatieve sporters. Daarnaast ondersteunen we ook wie aan competitie doet, en scouten we talent en trainers. Wil je graag kennismaken? Kom dan 2 gratis proeflessen volgen.