×

Verklarende woordenlijst

Blanco stem: Als je wel gaat stemmen maar niet voor een specifieke kandidaat of partij wilt kiezen, kun je een blanco stem uitbrengen. Dit betekent dat je wel hebt deelgenomen aan de verkiezingen, maar niet voor iemand hebt gestemd. Het is een manier om te laten zien dat je geen keuze kunt of wilt maken.


Lijstduwer: De laatste persoon op de lijst van kandidaten van een politieke partij. Deze persoon is vaak bekend en populair en staat op de lijst om meer stemmen voor de partij te krijgen, maar is meestal niet van plan om echt een actieve rol te spelen als hij of zij verkozen wordt.


Lijsttrekker: De eerste persoon op de lijst van kandidaten van een politieke partij bij verkiezingen. Deze persoon is vaak het gezicht van de campagne en vertegenwoordigt de standpunten van de partij.


Opkomstplicht: Een ander woord voor stemplicht, waarbij het verplicht is voor mensen die mogen stemmen om deel te nemen aan verkiezingen. Voor de lokale en provinciale verkiezingen hebben burgers vanaf nu stemrecht. Dit betekent dat burgers niet meer verplicht zijn om te gaan stemmen.


Uitnodigingsbrief: Een brief die je thuis krijgt en online in je burgerprofiel voordat er verkiezingen zijn. In deze brief staat waar en wanneer je kan stemmen. Kiezers zijn bij de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024 niet meer verplicht om te gaan stemmen. De oproepingsbrief wordt dus een uitnodigingsbrief: je wordt niet meer verplicht, maar uitgenodigd om te gaan stemmen.


Opvolgers: Kandidaten die op een aparte lijst staan bij verkiezingen. Deze vervangen de verkozen kandidaten als die om een of andere reden hun zetel niet meer kunnen of willen innemen.


Stemplicht: Dit betekent dat je, als je stemrecht hebt, ook de plicht hebt om te gaan stemmen. Voor de lokale en provinciale verkiezingen hebben burgers vanaf nu stemrecht. Dit betekent dat burgers niet meer verplicht zijn om te gaan stemmen.


Stemrecht: Het recht om te stemmen. Dit betekent dat je mag kiezen wie jou vertegenwoordigt in bijvoorbeeld de gemeenteraad, het parlement, of bij andere verkiezingen. Als je stemrecht hebt, mag je jouw stem uitbrengen op een persoon of partij die jij kiest.


Volmacht: Als je zelf niet kunt stemmen, bijvoorbeeld omdat je ziek bent of in het buitenland bent, kun je iemand anders een volmacht geven om voor jou te stemmen. Deze persoon kan dan met jouw volmacht jouw stem uitbrengen.