×

Proefopstellingen koele klimaatpleinen

Deze zomer transformeren we 2 pleinen in de stad tijdelijk tot koele klimaatpleinen. Het doel? Minder beton en asfalt, meer gras, struiken en bomen. Van 3 juni tot eind juli pakken we al een zone in de Molenborre aan. We maken van de grijze parkeerplaatsen een heerlijke plek waar mensen kunnen genieten. Naast heel wat groen, komen er extra zitbanken en ruimte voor ontspanning. Na anderhalve maand evalueren we de proefopstelling.

Proefopstelling Vogelweelde

Van 16 augustus tot midden september gaan we ook aan de slag in de wijk Vogelweelde. De kruising van de Goudvinken-, Kwikstaart-, en Merellaan krijgt dan een aangepaste invulling. 

Dit kruispunt verandert in een groen hart. Het beton maakt plaats voor natuur, met extra bomen, gras en planten. Om de veiligheid te verhogen, stellen we voor om de Merellaan doodlopend te maken. Fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte en bewoners geraken nog steeds aan hun garage. Meer info over dit plein vind je hier.

Jouw mening is belangrijk!

We zijn uiteraard ontzettend benieuwd hoe jullie wijk deze proefopstelling zal ervaren. We horen graag de mening van zo veel mogelijk buurtbewoners. Hier kan je de enquête voor Molenborre invullen.

 

Gezellig ontbijt als afsluiter

Noteer alvast zaterdag 27 juli vanaf 9u in je agenda. Dan sluiten we de proefopstelling feestelijk af met een gezellig ontbijt en horen we graag hoe jullie deze aanpassingen ervaren hebben. Iedereen is welkom, schuif dus gerust mee aan tafel!

Gratis activiteiten Molenborre

Tijdens de proefopstellingen organiseren we allerlei gratis activiteiten op de pleinen. Jong en oud zijn welkom, kom dus zeker een kijkje nemen en sluit aan.

Praatgroep. Ontmoeten en (her)verbinden: 

  • 17 juni en 3 juli van 10u tot 12u
  • 27 juni en 10 juli van 14u tot 16u

In het huisvandeMens Halle zijn er een aantal praatgroepen. Tijdens zo een praatgroep komen mensen samen die op zoek zijn naar verbinding. De ene groep is ontstaan om de eenzaamheid te doorbreken, de andere om lotgenoten te vinden. Groepen komen soms spontaan tot stand, na een vraag van één of meer mensen. Soms ontstaat zo’n groep vanuit een behoefte die aanwezig is in de stad/de omgeving. Hoe maak je echt contact? Wie verstaat mij? Wie heeft hetzelfde meegemaakt? Met wie kan ik nog een diepgaand gesprek aangaan?  Maak vrijblijvend kennis met de werking van onze praatgroepen. Een consulent en deelnemers ontvangen je met een kopje koffie of thee en antwoorden op al je vragen. Breng zelf een gespreksthema aan, een voorstel voor een groep, … Daarnaast bespreken we, zoals in de bestaande praatgroepen, elke bijeenkomst een ander thema en verruimen we ons perspectief. 

Dankzij een samenwerking met Bond Zonder Naam kunnen we samen genieten van verhalen, tekstfragmenten en gedichten die zij verzamelen uit de brede wereldliteratuur. Zo kunnen we op een veilige manier gedachten en gevoelens delen bij een tekst en vanuit schoonheid verbinden met elkaar. Als deelnemer hoef je je niet voor te bereiden. Deelname is gratis. 

Buurtfeest – Zomerzonnewende

  • 20 juni vanaf 15u

Op 21 juni vieren vrijzinnig humanisten wereldwijd ‘Wereldhumanismedag’! Het is de zomerzonnewende: de langste dag van het jaar, waarop we lekker lang van het zonlicht kunnen genieten. Op 20 juni organiseert het huisvandeMens het jaarlijkse buurtfeest. Met een drankje, een hapje en een streepje muziek verwelkomen we jullie in ons ‘huis’. Ken je ons (nog) niet goed? Dan is dit hét ideale moment om eens langs te komen!

Er zijn ook 2 gratis chocoladeworkshops (om 15u15 of 16u45) hiervoor moet je inschrijven via halle@demens.nu of 02 383 10 50.

Filocafé / Cards Against Humanity

  • 25 juni, 19u30-22u en 9 juli, 19u30-22u:

Wie discussieert er niet graag met een glas aan de toog (of in dit geval op het terras)? Bij het huisvandeMens doen we dat ook graag! Kom op het terras discuteren en filosoferen en -wie weet- de wereld een beetje verbeteren. Wij zorgen voor de vragen, de stellingen en drank aan democratische prijzen. Uitgepraat of liever een spel spelen? Speel dan Cards Against Humanity (ja, we hebben gevoel voor humor 😉)! Deelname is gratis. Schrijf je wel in via halle@demens.nu of via 02 383 10 50

Speel je mee een bordspel?

  • Zaterdag 6 juli vanaf 14u:

Ken je de Bordspelbrigade? Op de maandelijkse spelavond van de bordspelbrigade zetten we elke eerste donderdag avond van de maand een spel uit de collectie van de bib in de kijker en geven we woord en uitleg over de soms wat intimiderend lijkende regels. Op 6 juli doen we hetzelfde op het ‘Koel Klimaatplein’. We nemen enkele spelletjes mee uit het assortiment zoals Machiavelli een avontuurlijk kaart spel, Kubbs een actievol buitenspel en Crokinole het meest onbekende maar o zo leuke Canadees volksspel. Deze spelletjes zijn zeer snel aangeleerd dus ook beginnende bordspel speler zijn uiteraard welkom, tot dan!

De sport- en spelkar

  • Dinsdag 16 juli – 14u-16u:

De sport- en spelkar houdt halt in Molenborre. Kom eens graven in het materiaal. Een hele namiddag plezier verzekerd!

Boekenruil en voorleesmoment

  • Donderdag 25 juli van 14 tot 16u:

Heb je boeken in je kast die je niet meer nodig hebt en wil je wel eens rondsnuisteren in wat iemand anders in de aanbieding heeft? Kom dan naar het boekenruilmoment. Deze namiddag genieten de kleintjes ook van een voorleesmoment.

Café Combinne (in het Agentschap Integratie en Inburgering)

  • Update: Beide praatgroepen gaan wegens onvoorziene omstandigheden door op hun gewone locatie: Agentschap Integratie en Inburgering, Vandenpeereboomstraat 78, 1500 Halle.
  • 17 juni en 24 juni van 19u30 tot 21u30

Café Combinne is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar Nederlandstaligen en mensen die Nederlands leren, elkaar in een open en gezellige sfeer treffen. Daar kunnen ze niet alleen taalvaardigheden oefenen, maar ook verhalen uitwisselen en misschien wel nieuwe vriendschappen sluiten. Ken je al wat Nederlands? Oefen je graag op een leuke manier? Of ben je Nederlandstalig en leer je graag nieuwe mensen kennen? Sluit dan aan bij de praatgroep van Café Combinne! We verwennen je ook graag met koffie, thee en water!

 

Voor dit project werkt stad Halle samen met Klimaatpunt en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Dit project wordt ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant We pakken het stap voor stap aan. Hier vind je meer info over de vorige stappen.