×

Historisch Stadhuis krijgt duurzame verwarming

Halle verwarmt het Historisch Stadhuis na de realisatie van de aanbouw met riothermie. Dat is een duurzame verwarming waarbij restwarmte uit afvalwater gebruikt wordt.

Riothermie is een innovatieve techniek waarbij de restwarmte uit afvalwater wordt gebruikt. Voor de aanbouw van het Historisch Stadhuis start, wordt een nieuwe rioleringsbuis geplaatst over een lengte van 40 meter. Daar laat de stad een warmtewisselaar inbouwen. Die haalt warmte uit het afvalwater, dat in de winter gemiddeld tussen de 10 en 15 graden Celsius ligt. Deze warmte gebruikt de stad dan om het stadhuis te verwarmen.

Duurzame energieoplossing

Dit project past perfect binnen het Klimaatactieplan dat Halle ondertekende. De stad wil tegen 2030 de CO2-uitstoot met 55% terugdringen. “We zoeken daarom naar energieoplossingen die zelfvoorzienend en duurzaam zijn, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen”, zegt schepen van Patrimonium Pieter Busselot. “Dit project is een mooie stap in die richting.” De stad zit dus niet stil in de strijd tegen klimaatverandering. Door te investeren in riothermie voor het Historisch Stadhuis toont de stad hoe duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. De installatie kost €163.350, inclusief BTW.

De voorbereidende werken zoals het archeologisch onderzoek, de aanleg van nutsleidingen en het verplaatsen van de riolering starten deze zomer. De werken voor de aanbouw beginnen dit najaar.

Meer info en contact