×

Frederik De Wandeler

In Halle bouwen we graag een feestje. Dankzij de dienst evenementen van de stad kan dat zonder zorgen. Of je nu een eetkermis of Carnaval Halle organiseert, Frederik en zijn collega’s helpen je om van je activiteit een succes te maken.

De dienst evenementen draait heel het jaar door op volle toeren. Want zomer of winter, in Halle is er altijd wat te beleven. Fuiven, festivals, eetkermissen, wielerwedstrijden, bedrijfsevenementen, buurtfeesten… Noem maar op. De organisatoren rekenen op de expertise van Frederik en zijn collega’s om hun evenement veilig te plannen.

Hoeveel evenementen vinden er plaats in Halle?

Frederik: Er vinden tussen de 4 à 500 activiteiten plaats in Halle. Er gebeurt heel veel in Halle. Mensen denken soms dat het hier rustig is, maar dat is helemaal niet zo. Van een buurtfeest tot Carnaval Halle, de stad leeft echt wel. In die 10 jaar die ik op de dienst werk is het aantal evenementen niet alleen toegenomen. Ze zijn ook grootser geworden. Vroeger paste alle info van een activiteit in één mapje, nu heb ik er meerdere nodig. De regels zijn natuurlijk ook strikter geworden.

Op die regels wordt goed toegezien?

Bij grote evenementen of risicovolle gebeurtenissen komen verschillende diensten en organisaties samen: politie, noodplanning, brandweer. Een evenement zoals Carnaval Halle is een risicovol evenement omdat er een grote massa op afkomt. Veiligheid staat dan voorop. Daarom wordt van elk evenement dat binnenloopt die risico-analyse gemaakt.

Hoe helpen jullie de organisatoren?

Dat is op allerlei gebied. Soms denken ze niet aan details zoals een marktkast openen zodat ze elektriciteit hebben op hun evenement. Daar herinneren wij hen dan wel aan. Zo zorgen we ervoor dat alles goed verloopt. Op de dienst evenementen heeft elk een specifieke taak. Want er komt echt wel veel bij kijken. Of we helpen hen op weg bij de uitleen van nadarhekkens. De stad zelf heeft ook wel wat materiaal te huur voor feestjes. We bieden dus haast een totaalpakket aan.

Wat is jouw verantwoordelijkheid binnen de dienst?

Ik werk onder andere signalisatieplannen mee uit. Want alles wat op het openbaar domein plaats vindt, heeft gevolgen voor de mobiliteit en de omgeving. We moeten bijvoorbeeld checken of er conflicten kunnen ontstaan met bewoners die een container geplaatst hebben. Daarom is het dus belangrijk dat dit gemeld wordt. We hebben bij de stad altijd een overzicht en zoeken oplossingen als dat nodig is.

Die oplossing vinden lijkt me niet altijd eenvoudig.

"Een organisator wil vaak alles afsluiten om zeker te zijn, maar wij houden ook rekening met de belangen van handelaars en inwoners. Het is altijd een balans zoeken tussen wat nodig is en wat mogelijk is."

Jullie krijgen intussen zelfs aanvragen voor filmopnames.

Dat klopt. Vroeger werden er hier ook wel eens series opgenomen. Maar de laatste jaren zien we ook die aanvragen toenemen. De ploeg van de VTM-soap ‘Familie’ komt bijvoorbeeld graag naar Halle om te filmen. Dat bezorgt de stad ook wel wat publiciteit tot ver buiten Halle. Dus als het kan, werken we graag mee.

Geraak je nooit uitgekeken op je job?

Elk jaar bekijk ik de evenementen opnieuw met een frisse blik. Er is altijd wel iets dat verbeterd kan worden. Dat houdt het werk boeiend en uitdagend. Geen enkele activiteit is 2 jaar hetzelfde. Een verkeerssituatie kan wijzigen, of plotse wegenwerken gooien het plan door elkaar. Dat hoort er bij. Aan ons om er voor te zorgen dat alles in de beste omstandigheden kan doorgaan.

Goesting in een job bij Stad Halle? Klik door naar halle.be/jobs om in de vacatures te duiken!


BACKSTAGE MET...
 

Karin Lagasse vangt kindjes op tijdens 'Babybabbels'. Karin Lagasse vangt kindjes op tijdens 'Babybabbels'.

Karin Lagasse

Met Karin Lagasse haalde stad Halle voor het project Babybabbels een schat aan ervaring in huis. 

Dirk Vouts aan het werk op het Stationsplein in Halle.Dirk Vouts aan het werk op het Stationsplein in Halle.

Dirk Vouts

Guur winterweer schrikt een straatveger niet af. “Ik schuil nooit als het regent. Met een goede regenjas kan je elk weer aan.”

Het campagnebeeld van Mary, ophanden gedragen door rusthuisbewoner MaxHet campagnebeeld van Mary, ophanden gedragen door rusthuisbewoner Max

Mary Atieno

Zorgkundige Mary is 1 van onze gezichten van de #Hallegeeftgoesting-campagne.