×

Stad Halle zet zich in voor schonere lucht

12/07/2024

Stad Halle zet zich in voor een betere luchtkwaliteit met het project ‘Pure Cities’. Een jaar lang meet en analyseert het adviesbureau Airscan de luchtkwaliteit in de stad. Daarna krijgt Halle, indien nodig, een actieplan op maat.

Luchtverontreiniging en klimaatverandering hangen nauw samen. Slechte lucht veroorzaakt jaarlijks 7 miljoen voortijdige sterfgevallen en 1,8 miljard verloren werkdagen wereldwijd. In Europa kost dit de sociale zekerheid tussen 330 en 940 miljard euro per jaar. Goede luchtkwaliteit is dus niet alleen beter voor onze gezondheid, maar ook voor de economie.

Betrouwbare gegevens ontbreken

“Belgische steden en gemeenten hebben vaak geen betrouwbare gegevens over de luchtkwaliteit op hun grondgebied; ze beschikken niet over de budgetten, de vaardigheden en de technologie om die gegevens te verkrijgen”, vertelt Marie Godard, projectmanager bij Airscan. “Daarom ontwikkelde ons bedrijf het project 'Pure Cities': een project waarbij expertise, technologie én financiële middelen gebundeld worden om de luchtkwaliteit in onze steden en gemeenten in kaart te brengen en te verbeteren. De kosten van het project worden volledig gedragen door Belfius.”

Sensoren op strategische plekken

In Halle plaatste Airscan sensoren op strategische plekken. Deze sensoren staan op het dak van het Sociaal Huis, aan de gevel van ’t Vondel en in het Hallerbos. Ze gebruiken kunstmatige intelligentie en moderne technologie om een gedetailleerd beeld te geven van de luchtkwaliteit. Zo worden de belangrijkste verontreinigende stoffen zoals fijnstof en stikstofdioxide waargenomen.

Wat levert het op?

Op basis van de metingen stelt Airscan een actieplan op. In dat plan staan, indien nodig, maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Verschillende diensten van de stad werken hiervoor samen met het adviesbureau. Na 12 maanden volgt een eindverslag met conclusies en aanbevelingen voor de toekomst.

Meer info voor de pers

Pieter Busselot

Telefoon

02 365 99 03

Mobiel

0470 90 18 15

Functie(s)

  • 1ste schepen (sport, patrimonium, onroerend erfgoed, ICT, logistiek en aankoop, innovatie en smart city, landbouw)
  • Gemeenteraadslid CD&V

Marijke Ceunen

Telefoon

02 365 99 03

Mobiel

0477 90 41 25

Functie(s)

  • 4de schepen (duurzaamheid, ruimte en wonen, mondiaal beleid, sociale economie, sociaal woonbeleid)
  • Gemeenteraadslid Groen

Gerelateerd nieuws

Render nieuwe sporthal (c) Bel architecten bvbaRender nieuwe sporthal (c) Bel architecten bvba

Vlaamse steun voor nieuwe sporthal met turn- en trampolinehal

Sport Vlaanderen geeft een subsidie van 999.000 euro aan stad Halle voor de bouw van de nieuwe sporthal.

Belgische vlagBelgische vlag

Halle viert Nationale feestdag

12/07/2024

Op 21 juli viert Halle ook de nationale feestdag.

Digitaal bordDigitaal bord

Digitale borden geplaatst voor nieuw parkeergeleidingsysteem

Binnenkort vind je op de invalswegen naar de stad digitale borden die aankondigen welke parkings in de buurt beschikbaar zijn.