×

Gemachtigd opzichter Roland Cant

Gemachtigd opzichter Roland Cant staat aan de Halse schoolpoorten. Hij zorgt ervoor dat onze kinderen veilig de school binnenstappen. “Het gaat verder dan alleen bij het zebrapad staan met mijn bordje”, vertelt Roland.

Hoe kwam je erbij om gemachtigd opzichter te worden bij de Stad Halle?

"Eigenlijk heel simpel. Ik las in Info Halle de oproep dat er gemachtigd opzichters gezocht werden. Omdat ik met pensioen ben en zo dus wat meer tijd heb, leek het iets voor mij. Ik meldde me aan en volgde dan een opleiding bij het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO). In november kon ik die cursus volgde en in januari kon ik al eens meelopen met de gemeenschapswachten.”

Wat houdt jouw taak als gemachtigd opzichter precies in?

"Mijn belangrijkste taak is het waarborgen van een veilige omgeving rond de scholen, vooral voor de kleuters en kinderen van de lagere school. Het gaat verder dan alleen bij het zebrapad staan met mijn bordje. Ik zorg ervoor dat het oversteken veilig verloopt, maar ik hou ook het verkeer in de gaten. Soms moet ik voetgangers tegenhouden om eerst het andere verkeer door te laten. Het draait allemaal om het optimaliseren van de verkeersstroom, zodat niemand te lang moet wachten."

Krijg je veel te maken met moeilijke situaties of discussies?

"Nee, ik ga geen discussies aan. De wegcode is duidelijk en die respecteren we. Als er iemand toch probeert door te rijden, krijg ik meestal steun van de andere ouders. Die zien ook dat het om de veiligheid van hun kinderen gaat. En vaak helpt het gewoon om een zekere vastberadenheid uit te stralen."

Wat motiveert je om dit vrijwilligerswerk te blijven doen?

"Ik vind het fijn om iets nuttigs te doen. Ik ben gepensioneerd en ben altijd vroeg op. Na de coronapandemie, toen ik in het vaccinatiecentrum hielp, zocht ik iets anders om mijn tijd zinvol te besteden. Het is leuk werk, en je krijgt veel dankbaarheid terug van zowel de ouders als de kinderen. Die kleine glimlachjes van de kleuters die zwaaien als ze je zien, dat geeft al genoeg energie om verder te doen."

Zou je andere mensen aanraden om zich ook aan te melden als gemachtigd opzichter?

"Zeker! Je moet natuurlijk de cursus volgen om als gemachtigd opzichter aan de slag te kinnen. Stipt zijn en verantwoordelijk zijn, dat is ook belangrijk. Je moet ook goed kunnen omgaan met stress, want soms is het druk en wil iedereen snel door. Maar als je bereid bent om je in te zetten voor de veiligheid van de kinderen, is het echt een dankbare taak."

Wil je ook graag de schoolomgevingen in Halle veiliger maken? Stel je dan kandidaat door een mail te sturen naar veiligheid@halle.be.



Een overzicht van de opleidingen in je buurt vind je op Gemachtigd opzichter - PIVO.