×

Fly Away Reizen

Al meer dan 30 jaar helpt Patrick Van Mieghem mensen bij het plannen van hun droomvakantie. Zijn reisagentschap Fly Away Reizen heeft door de jaren heen heel wat veranderingen in de reiswereld meegemaakt, maar het persoonlijk contact met de klant is altijd gebleven. “Die service vinden onze klanten nog steeds waardevol”, vertelt Patrick.

Je bent al een hele tijd bezig. Hoe lang bestaat Fly Away Reizen al?

Patrick: In december is het precies 34 jaar. Na mijn studies in toerisme en mijn legerdienst kreeg ik een telefoontje van mijn vader. Hij vertelde me dat er een pand vrij was op Sint-Rochus. Ik dacht eens goed na en ben ervoor gegaan. Zo is het allemaal begonnen.

Zat reizen toen al in de lift?

Patrick: “Eerlijk gezegd ging het toen niet zo goed in de sector. Door de Golfoorlog waren mensen begin jaren negentig bang om te reizen. Het ging dus met vallen en opstaan. Maar we hebben doorgezet en vandaag ben ik trots op waar we voor staan. De locatie is ook nog steeds top: makkelijk bereikbaar en parkeren is hier geen probleem.

Vroeger moest je naar een reisbureau voor je reis, nu verloopt veel automatisch. Hoe hou je dat persoonlijk contact?

Patrick: “Er is inderdaad veel veranderd. Nu verloopt 75% van onze klantencontacten via computer, mail of telefoon. Het lijkt daardoor vaak rustig in het kantoor, maar online zijn we voortdurend bezig. Toch stappen er nog steeds veel mensen graag binnen.  We kennen de meeste klanten persoonlijk en weten wat ze willen. Nieuwe klanten stellen we altijd veel vragen om hun wensen goed te begrijpen. Een van de eerste vragen die we stellen is: wat is jullie budget?

Wat voor de ene een reis van 500 euro is, is voor de ander een tussendoortje van 5.000 euro. Hoe gaan jullie daarmee om?

Patrick: “Voor ons is elke klant even belangrijk, of je nu een weekendje weg boekt voor een paar 100 euro of een luxe rondreis van 25.000 euro wil maken. We verkopen niets waar we zelf twijfels over hebben. Het belangrijkste is dat klanten terugkomen.

Wat zijn volgens jou de grootste veranderingen in de reiswereld van de afgelopen 34 jaar?

Patrick Van Mieghem: Vroeger bleven mensen dichter bij huis. Nu is bijna alles mogelijk. Na de coronapandemie zijn de prijzen wel even gestegen toen reizen weer kon, maar dat normaliseert nu weer. Vroeg boeken is trouwens een aanrader om prijsstijgingen te vermijden.

Last minute betekent dus niet goedkoper reizen?

Patrick: “Vroeger was last minute goedkoper, maar dat is niet meer zo. Vooral familiekamers zijn in de zomermaanden snel weg. We beginnen al in oktober met de boekingen voor de zomer. November is ook een drukke maand, omdat veel mensen dan ook al beslissen.

Hoe vind je die droomvakantie voor elke klant?

Patrick: We kunnen wel 250 brochures openslaan op zoek naar de perfecte reis en zijn niet afhankelijk van één aanbieder. Dat is een groot voordeel voor de klant, want we kunnen echt maatwerk leveren. Of je nu een weekendje aan zee wil of een verre rondreis, we vinden altijd een passende oplossing.

Hoe blijf je concurreren met grote online aanbieders?

Patrick: Online-spelers hebben soms heel attractieve prijzen voor 1 segment van een reis. Wij bieden diezelfde reizen aan in pakketvorm wat buiten de prijs ook veel meer dekkingen geeft aan onze klanten. Wij werken ook alleen met partners die onze Belgische wetgeving en klantenbescherming hoog in het vaandel dragen. Begin maar te procederen met een bedrijf dat zijn zetel ergens aan de andere kant van de wereld heeft. Wij bieden kennis, ervaring en ondersteuning. We helpen onze klanten niet alleen met het vinden van de perfecte reis, maar staan ook klaar tijdens en na de reis. Die persoonlijke service vinden mensen nog steeds heel waardevol.

Wat zijn momenteel toeristische topbestemmingen?

Patrick: Amerika blijft populair, net als Zuid-Afrika, Namibië en Tanzania. Ook tv-programma’s zoals De Mol hebben een grote invloed. Sicilië is door het programma echt een hotspot geworden. We presenteren die bestemmingen ook graag aan ons cliënteel tijdens klantenavonden en webinars. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld avonden georganiseerd over Amerika, Azië en Afrika. Mensen die naar zo’n avond komen, boeken vaak ook effectief een reis naar die bestemmingen.

Wat is voor jou de mooiste kant van je werk?

Patrick Van Mieghem: Ik houd van het persoonlijk contact met onze klanten. We helpen mensen aan hun droomvakantie en zorgen ervoor dat alles van begin tot eind vlot verloopt. Dat is waar we het voor doen.

Fly Away Reizen, Sint-Rochusstraat 92, 1500 Halle. www.flyawayreizen.be.