×

Bufferbekken en extra parkeerplaatsen aan De Gooikenaar

Halle pakt de wateroverlast in het centrum aan met de aanleg van een bufferbekken onder parking De Gooikenaar. Naast dit bufferbekken komt er ook een ondergrondse parking, waardoor de parkeercapaciteit in het centrum wordt uitgebreid.

Wateroverlast verminderen

Bij hevige regenval kan het rioleringssysteem in het centrum van Halle overbelast raken. Dit komt doordat grote hoeveelheden regenwater van de Ninoofsesteenweg en de wijk Wolvendries snel naar de riolering stromen. Het nieuwe bufferbekken zal helpen om deze overlast te beperken.

Hoe werkt het bufferbekken?

Het regenwater wordt tijdens zware buien omgeleid naar het bufferbekken onder de parking. Een wervelventiel reguleert de afvoer, waardoor maximaal 50 liter water per seconde in het rioleringssysteem terechtkomt. Het overtollige water wordt opgeslagen in het bekken en geleidelijk afgevoerd, zodat de riolering niet overbelast raakt.

58 extra parkeerplaatsen

Het bufferbekken kan maar liefst 1,8 miljoen liter regenwater opvangen. De bestaande parkeerplaatsen boven het bekken blijven behouden. Bovendien komt er een ondergrondse parking bij, goed voor 58 extra parkeerplaatsen.

Werken starten in 2025

De werken starten in 2025 en kosten in totaal 5.116.775,10 euro exclusief btw. Rioolbeheerder Farys neemt hiervan 3.636.596,90 euro voor zijn rekening.