×

Van 700 ton minder CO2 tot 7.500 aangeplante bomen: duurzaamheid blijft prioriteit in Halle

Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente zet Halle de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) in de kijker. Van energiebesparing tot groene mobiliteit en hernieuwbare energie… Op heel wat domeinen werden grote stappen vooruitgezet.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) zijn 17 doelen van de Verenigde Naties om tegen 2030 wereldwijd armoede, ongelijkheid en klimaatverandering aan te pakken en zo een betere, duurzame toekomst voor iedereen te creëren. Voor Halle was duurzaamheid de voorbije jaren een prioriteit.

Duurzaam wonen

Wonen in een energiezuinige woning is een belangrijk speerpunt in het klimaatplan van de stad. De Hallenaren zelf hebben al heel wat gedaan om het energieverbruik in onze stad te verminderen. Zo is het gemiddelde E-peil van nieuwbouwwoningen in Halle in tien jaar tijd gehalveerd: van 72 in 2012 naar 35 in 2022. Dat E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Dit betekent dat de nieuwbouwwoningen in de stad vandaag de helft minder energie verbruiken dan tien jaar geleden.

Warmtescan van 756 woningen

In Buizingen werd een warmtescan uitgevoerd van 756 woningen. Inwoners konden tussen 2021 en 2024 een beroep doen op individueel renovatieadvies. In totaal zijn er ongeveer 200 adviezen gegeven, wat aantoont dat heel wat inwoners hun woning energiezuiniger willen maken. Uit een omgevingsanalyse blijkt dat 72% van de inwoners van Halle aangeeft in een energiezuinige woning te wonen.

7.500 bomen aangeplant

Sinds 2021 maakte Halle werk van nog meer groen in de stad. In totaal is er 11.000 m² onthard en zijn er 7.500 bomen aangeplant dankzij het Bûûmplanters-initiatief. Verder plantten Hallenaren 2.500 meter aan hagen tijdens de jaarlijkse haagplantactie van de milieuraad. Dat draagt bij aan een aangenamere leefomgeving en meer biodiversiteit.

Duurzame mobiliteit

Een stad wordt pas echt duurzaam als haar inwoners zich op een milieuvriendelijke manier kunnen verplaatsen. En ook daar beweegt er wat. Sinds 2021 is het aantal deelwagens uitgebreid van 4 naar 18. Sindsdien zijn er liefst 333 laadpuntequivalenten voor elektrische voertuigen bijgekomen. Zo kunnen de Hallenaren gemakkelijker de overstap naar duurzame mobiliteit maken.

Hernieuwbare energie

De stad geeft het goede voorbeeld en bespaarde sinds 2019 al 1,2 GWh (gigawattuur) aan energie. Dat is het jaarlijkse verbruik van 343 gezinnen. Halle investeert ook in hernieuwbare energie. Zo beschikt de stad tegen het einde van 2024 over 2.405 zonnepanelen met een totale capaciteit van 1,1 GW. Dat zorgt voor een vermindering van de CO₂-uitstoot met 700 ton per jaar.

Innovatie en toekomstplannen

Halle blijft innoveren om de stad verder te verduurzamen. Zo wordt de luchtkwaliteit gemeten, investeert Halle in windenergie en wordt er binnenkort rioolwater gebruikt om het Historisch Stadhuis te verwarmen. Zo blijft duurzaamheid ook de komende jaren hoog op de agenda staan.

Meer info en contact