Herfst en winter: wat te doen bij een nest van de Aziatische hoornaar?
De dagen worden korter en de temperatuur zakt maar de Aziatische hoornaar is niet verdwenen. Deze wespensoort bouwt elk jaar indrukwekkende nesten, die zelfs na de zomer nog te zien zijn. Maar wat moet je weten over deze nesten? Waarom blijven ze soms hangen, ook als ze leeg zijn?
Een levenscyclus in drie stappen:
- Het voorjaarsnest
In het voorjaar, rond maart, begint de jonge koningin met het bouwen van een klein nestje op een beschutte plek, zoals in een schuurtje of onder een afdak. Dit nest is de start van de kolonie en groeit uit tot de grootte van een kleine voetbal. Rond juni verhuist de kolonie echter naar een groter nest op een hogere plek, vaak in boomtoppen of aan gevels. - Het zomernest
In de zomer verhuist de kolonie naar een zomernest, vaak op meer dan tien meter hoogte. Dit nest kan tot een meter breed worden en herbergt duizenden hoornaars. De kolonie groeit verder tot oktober, wanneer de koningin stopt met eitjes leggen en de hoornaars zich voorbereiden op de winter. - Herfst en winter: nest verlaten
Tegen de winter sterft de kolonie, behalve enkele jonge koninginnen die een schuilplaats zoeken om te overwinteren. De nesten zelf worden verlaten en zullen niet opnieuw gebruikt worden. Ze worden op natuurlijke wijze afgebroken en hoeven niet verwijderd te worden.
Wat te doen als je een nest ziet?
Heb je een nest gevonden? Maak enkele duidelijke foto’s, liefst met de hoornaars zichtbaar, en meld dit op waarnemingen.be. Vervolgens kun je de melding ook doorgeven aan Brandweer zone Vlaams-Brabant West via hun e-loket. Zij beslissen of het nest behandeld moet worden. Zelf verdelgen wordt afgeraden.
Heb je vragen of wil je meer weten?
- Klik door naar https://vespawatch.be/
- Meld een nest bij de brandweer via https://vlaamsbrabantwest.be/