Veelgestelde vragen over fietsen in Halle
Deze FAQ-pagina over de fietszone in Halle centrum wordt geüpdatet wanneer nodig.
Laatste update: 14/10/2020
Fietszone
Wat is een fietszone?
De fietszone is trouwens een nieuw concept. Het staat nog maar sinds vorig jaar in de wegcode en geeft aan dat alle straten in zo’n fietszone worden ingekleurd als fietsstraat. In Nederland zijn nagenoeg alle centra van steden een fietszone. Op dat vlak heeft Vlaanderen nog een grote inhaalbeweging af te leggen. Maar vorig jaar beten Kortrijk en Mechelen de spits af. Dit jaar volgden tal van andere steden en gemeenten en ook in Halle wordt het volledig historisch centrum één grote fietszone. De enige uitzonderingen zijn de Basiliekstraat en de Maandagmarkt. In de winkelstraten mag je immers niet fietsen tussen 10u en 18u.
Wat zijn de voordelen van een fietszone?
- De fietser krijgt meer bewegingsruimte in de binnenstad.
- De fietser is zichtbaarder in het straatbeeld.
- Het is veiliger voor de fietser.
- De continuïteit van een fietsroute blijft verzekerd op een plek waar geen fietspad is.
- Voor het autoverkeer verandert er niet zoveel. De maximumsnelheid werd eerder al beperkt tot 30km/u en alle straten blijven ook toegankelijk.
Hoe is een fietszone afgebakend?
De fiestzone omvat de volledige binnenstad: alle straten binnen de stadsring. Ze wordt aangeduid bij elke in- en uitgang tot die zone met dit verkeersbord:
Fietsers
Als automobilisten maar 30 km per uur mogen rijden, hoe zit het dan met fietsers?
De zone 30 geldt ook voor fietsers. Wie met een speedpedelec rijdt en zich niet aan de snelheidslimiet houdt, kan trouwens ook geflitst worden. Speedpedelecs hebben namelijk een nummerplaat. We werken met de dienst mobiliteit aan een manier om ook fietsers goed duidelijk te maken dat ze zich aan die maximale snelheid van 30 km per uur moeten houden.
Wat als er een fietspad is in een straat binnen de fietszone, zoals op de Bergensesteenweg?
Heeft een straat een fietspad, moet je dat als fietser ook gebruiken. Waarom we dat stuk aan de Bergensesteenweg dan hebben opgenomen in de fietszone? Omdat we zo de volledige binnenstad duidelijker konden afbakenen. Nu staan aan alle invalswegen van de binnenstad de nodige verkeersborden.
Waarop moet ik als fietser letten?
Als fietser zorg je zelf voor extra veiligheid door een duidelijk hoorbare fietsbel, een heldere verlichting, een goede zichtbaarheid en fluorescerende kledij. Gedraag je ook in de fietszone altijd hoffelijk t.o.v. andere weggebruikers. Zo verleen je voorrang aan voetgangers op een zebrapad en aan bussen die hun halte verlaten.
Waar moet ik mijn fiets parkeren?
- Je vindt al heel wat fietsenstallingen in Halle (zie kaart hierboven - paarse bolletjes). Binnenkort komen er nog nieuwe overdekte fietsenstallingen bij op onder meer het J.Possozplein, de Molenborre en het Oudstrijdersplein.
- Op termijn zal de stad over zo'n 25 fietsenstallingen (7 overdekte en 17 niet - overdekte) beschikken. Op die manier willen we inwoners en bezoekers zoveel mogelijk aanmoedigen om met de fiets naar het centrum te komen.
- Voorlopig is de fietsenparking aan het station de enige beveiligde, maar zelfs een camera houdt sommige dieven jammer genoeg niet tegen. Doe je fiets dus zo goed mogelijk op slot. Werk bij voorkeur met twee stevige sloten.
- Is er geen fietsenstalling in de buurt? Parkeer je fiets dan niet op de rijbaan. Ook de parkeerstrook langs de weg is niet de juiste plek voor je fiets (tenzij er een fietsparkeerbord staat). Elders mag het wel: op het trottoir, op de berm,... Voorwaarde is wel dat je de andere weggebruikers niet hindert. Meer info daarover vind je hier: https://bit.ly/368VA3L
Hebben fietsers altijd voorrang?
Nee, de voorrangsregels blijven gelden voor iedereen. Fietsers moeten dus ook voorrang aan rechts geven en stoppen voor een zebrapad.
Hoe zit dat met de Slingerweg? Daar maken veel wandelaars ook gebruik van het fietspad.
Ook daar is het de bedoeling om het fietspad te gebruiken. Geef een seintje met je fietsbel als je in de buurt van wandelaars komt. En of nu je met de fiets of te voet bent, wees hoffelijk en hou het veilig.
Welke vervoersmiddelen vallen onder dezelfde categorie als een fiets?
In een fietszone vallen de volgende vervoersmiddelen onder dezelfde categorie als een fiets en gelden dus dezelfde regels:
- elektrische fietsen
- speedpedelecs
- bakfietsen en fietsen met aanhangwagen
- drie- en vierwielers tot 1 meter breed
- (elektrische) voortbewegingstoestellen die sneller dan stapvoets gaan - zoals een step, segway of scootmobiel
Gemotoriseerd vervoer
Mag ik met mijn auto, brommer,... een fietser inhalen in de fietszone?
Je mag een fietser niet inhalen, zelfs als die aangeeft dat het wel mag. Je mag een fietser wel voorbijrijden als hij stilstaat.
Mag ik nu niet meer met mijn auto in het centrum?
Natuurlijk mag je nog met je auto de stad in. Alleen mag je fietsers niet meer inhalen. En je mag niet sneller rijden dan 30 km per uur.
Wat met politie, brandweer en ziekenwagens?
Prioritaire voertuigen (met sirene en zwaailicht) hebben voorrang. Is er een prioritair voertuig in aantocht? Maak dan de rijbaan vrij.