Blok je mee?
Ook in vreemde coronatijden zijn examens een zekerheid. En dus verwelkomen de blokspots in JC De Kazerne en zaal Lindegroen opnieuw studenten. “Zo sta je er tijdens de blokperiode niet alleen voor!”, klinkt het.
Kjent Christiaens: Sinds het 6de middelbaar kom ik studeren in de blokspot. Intussen al 6 jaar dus. Samen met anderen in de boeken duiken, werkt motiverend. Ik neem hier bijvoorbeeld veel minder pauze dan thuis. Snel een Netflix-serie opzetten, kan hier niet.
De blokspot zorgt voor een vast studieritme. Maar geraak je soms niet afgeleid?
Kjent Christiaens: Af en toe heb je ook gewoon een pauze nodig én verdiend. Dan gaan we naar de ontspanningsruimte. We spreken wel op voorhand goed af wanneer we terug in de boeken vliegen.
Maak je hier ook blokspotvrienden?
Kjent Christiaens: Zeker. Met sommigen raak je toevallig aan de praat en dan blijkt het te klikken. Met zo’n vriend van de bloksport spreek ik nu bijvoorbeeld regelmatig af om te sporten.
Moedigen blokspotters elkaar ook aan?
Kjent Christiaens: We laten wel eens een post-it met ‘Good luck!’ achter, of achteraf informeren we hoe een examen is verlopen. Zo weet je dat je er niet alleen voor staat.
Helpen jullie mekaar wel eens met de leerinhoud?
Kjent Christiaens: Veel blokspotters volgen wiskunde, economie of kinesitherapie en vragen elkaar wel eens een woordje uitleg. Handig: zo verlies je niet onnodig veel tijd als je even iets niet begrijpt.
Kom je enkel in juni hier studeren?
Kjent Christiaens: Ook in januari, en soms zelfs in augustus. (lacht) Jaarlijks ‘woon’ ik hier twee tot drie maanden. Eigenlijk is de blokspot een beetje mijn tweede huis. Frigo en microgolfoven inbegrepen.
Shanah, jij leidt alles in goede banen?
Shanah Noynaert (deskundige Kinderen & Jongeren): Dat klopt. Ik kwam hier vroeger ook zelf studeren. Na elk hoofdstuk informeerde ik bij mijn vriendinnen of het geen tijd was voor een pauze. Als zij dan eerst hun deel nog wilden afwerken, ging ik ook nog een tijdje door met nieuwe leerstof. Heel anders dan thuis: daar begon ik dan tv te kijken. Zien studeren, doet echt studeren.
Lukt het om de blokspot volledig coronaproof te organiseren?
Shanah Noynaert (deskundige Kinderen & Jongeren): We organiseren alles volgens de geldende veiligheidsmaatregelen. Naast de blokspot in JC De Kazerne hebben we trouwens nog een blokspot geopend in zaal Lindegroen in Buizingen. Zo hebben we meer ruimte om zoveel mogelijk studenten toch een plek aan te bieden.
Tijdig reserveren is dus de boodschap!
Shanah Noynaert (deskundige Kinderen & Jongeren): Dat kan gratis via Halle.be/Blokspot. Zo kunnen we tussen alle aanwezige studenten een veilige afstand voorzien en houden we ook het overzicht als contactopvolging nodig zou zijn. De blokspot in JC De Kazerne is open sinds 17 mei en in zaal Lindegroen sinds 1 juni. Ook in augustus zijn de studenten met herexamens hier welkom.
Tot slot: behaal je betere resultaten dankzij de blokspot?
Kjent Christiaens: Toch wel. Toen ik eens een examenreeks niet ben geweest, had ik opmerkelijk veel meer herexamens. Terwijl de schade doorgaans beperkt is wanneer ik me in de blokspot voorbereid. Vorige zomer was ik zelfs geslaagd over de ganse lijn.
Proficiat! Je bent nu bijna afgestudeerd, ga je het niet missen hier?
Kjent Christiaens: Zeker. Vooral de sociale contacten. Zelfs tijdens corona had je hier de mogelijkheid anderen te ontmoeten. Weliswaar op afstand, natuurlijk.
Nog even volhouden. Hopelijk kunnen we dan van de Kazerne snel opnieuw een fuifzaal maken!