×

Eet- en koffiebar Esmola

In dit eeuwenoude pand onder de toren van de Halse basiliek geniet je van heerlijke koffie, huisgemaakte dranken en kleine gerechten. Moeder Rita en dochters Stefanie en Charlotte bereiden alles met veel liefde en passie.

Misschien kunnen we beginnen met de rijke geschiedenis van jullie pand?  
Rita: Het gebouw dateert van de 17de eeuw. Toen was het hotellerie La Cloche. In 1994 kochten wij het gebouw en heb ik hier een fotowinkel uitgebaat. Maar het pand was in slechte staat en samen met Monument en Erfgoed hebben wij het de voorbije jaren gerestaureerd tot een kleine, gezellige eet- en koffiebar.

Hoe maak je de switch van fotografie naar een eet- en koffiebar?
Rita: De restauratie van het gebouw duurde zo lang dat ik intussen in de horeca ben gaan werken. Dat beviel me goed. Mijn dochters werkten ook in de horeca en zo kwam het idee om samen iets op te starten.

Sinds wanneer baten jullie Esmola uit?
Stefanie: In oktober was het 5 jaar geleden dat mama en ik de deuren van Esmola openden. Charlotte kwam er 3 jaar geleden ook bij. En we hebben er nog geen dag spijt van gehad.

Vanwaar de naam Esmola?
Rita: Mijn vader was in de jaren ’60 koffiebrander in Bellingen. In zijn oude spullen vonden we een koffiezak met de naam van zijn koffiemerk: Esmola. We hebben de naam en het logo volledig behouden.

Het is zowel een eet- en koffiebar als een winkel? Hoe gaat dat precies in z’n werk?
Stefanie: Eigenlijk is het winkeltje er gekomen door corona. We hebben in het eerste deel van het pand een toog gezet waar mensen warme dranken en onze huisgemaakte producten kunnen afhalen.
Charlotte: Het winkeltje is zo’n succes dat we dit verderzetten. We gaan in januari trouwens verbouwingen doen, zodat het nog beter tot zijn recht komt en voorbijgangers uitnodigt.
Rita: En dan gaan we meteen ook de zaal hier herinrichten om de ruimte optimaal te benutten en nog gezelliger te maken.  

Wat is jullie geheim?
Rita: Alles is hier puur natuur. We maken alles zelf en gebruiken enkel goeie producten, die correct en eerlijk geproduceerd worden, liefst van lokale leveranciers. Door die korte keten kunnen we versheid en kwaliteit garanderen. Onze producenten zijn ook een voor een mensen met passie. De liefde voor het vak proef je in hun producten.
Charlotte: Daarom spreken we ook altijd over (h)eerlijkheid. Naast onze lokale voedingswaren is bijvoorbeeld ook ons servies van een lokale keramiste.
Stefanie: Een goed contact met onze leveranciers is belangrijk. Veel van hen zijn ook vrienden geworden, wat het samenwerken nog aangenamer maakt.

Wat zijn jullie specialiteiten?
Stefanie
: Onze fantastische koffie in allerlei verschillende bereidingen, heerlijke koekjes, lekkere  granola, gezonde limonades,… noem maar op.
Rita: Met de eindejaarsfeesten in aantocht is het alvast goed om weten dat wij geschenkpakketjes samenstellen met lekkere en gezonde producten, met een lokale twist. We communiceren dit zeker nog op onze sociale media.

En hoe is het om als mama en 2 dochters samen een zaak te runnen?
Charlotte: Fantastisch! We weten heel goed wat we aan elkaar hebben. We hebben elk onze specialiteit en vullen elkaar perfect aan.
Stefanie: Zo zorgt mama voor de koffie en de verse dranken, Charlotte zorgt ook voor de koffie en is verantwoordelijk voor het winkeltje en ik maak onze granola. Voor de rest doen we samen de voorbereidingen in de keuken en dat loopt vlot!
Rita: En buiten mezelf en m’n 2 oudste dochters is dit nóg meer een familiezaak. Onze 2 jongste dochters springen vaak bij als het druk is op woensdagnamiddag of op zaterdag, en ook mijn man draagt zijn steentje bij. Bovenop zijn job komt hij ons vaak helpen en doet hij boodschappen, de afwas en het papierwerk. Ik denk dat hij dat gewoon allemaal leuk vindt. (lacht)

Hebben jullie veel vaste klanten?
Charlotte: Ja, vooral in de week komen vaste klanten hun koffie drinken of afhalen. Op woensdagnamiddag en op zaterdag is het hier gezellig druk. Ook onze kleinste klantjes komen graag voor de lekkere koekjes die ze van ons krijgen.
Stefanie: Een van onze trouwste klanten is Viviane. Zij komt hier regelmatig haar koffietje drinken en haar kruiswoordraadsel oplossen. Ze is eigenlijk een beetje de oma van de bende geworden. (lacht)

Viviane, waarom kom je zo graag naar Esmola?
Viviane: Ik woon alleen en wandel regelmatig tot hier voor een kopje koffie of thee. Het is altijd gezellig bij Esmola, ik word daar gelukkig van. Het voelt echt alsof ik deel uitmaak van de familie. Toen ze in de corona-periode gesloten waren, miste ik hun heerlijke koffie en de gezellige babbel. Ook wanneer ze in verlof zijn, mis ik Rita en de meisjes… ik ben altijd blij wanneer ze terug zijn. (lacht)


Fotografie: © Kevin Faingnaert
 

Info: Esmola | Kardinaal Cardijnstraat 6 | T 02 361 47 05 | esmolabar@gmail.com | www.esmola.be | facebook.com/esmola
Openingsuren: Woensdag, donderdag & vrijdag: 9u tot 17u / Zaterdag: 8u tot 17u / Zondag: 8u tot 13u (enkel bakkerij en winkel, keuken en zaal gesloten)

Tot slot: welke handelaar mogen we van jullie volgende keer bezoeken?
Rita: Eva Interieur, een gezellig winkeltje achter de basiliek met decoratie en leuke geschenkjes. Het type winkel dat we nog misten in Halle, vind ik. Tijdens onze renovatiewerken in januari zal Eva trouwens ook een deel van onze producten verkopen. Fijn hoe handelaars elkaar hier steunen!