×

Fietskrakken

Stevig in het zadel!

Met het project ‘Fietskrakken – Veilig in het verkeer op alle vlakken’ zorgt stad Halle ervoor dat alle leerlingen uit het 6de leerjaar hun middelbare schoolcarrière veilig tegemoet kunnen fietsen. Na lessen over fietsvaardigheid, verkeerskennis en fietsmechaniek krijgen de leerlingen hun Fietskrakdiploma. Sarah Vrancx, leerkracht van het 6de leerjaar in het Heilig-Hart & College Kasteelstraat Halle zet haar schouders mee onder het project.

Waarom doen jullie dit?
Juf Sarah:
Het verkeer en de ochtendspits worden steeds drukker op een doordeweekse schooldag in Halle, en we merken dat steeds minder kinderen met de fiets naar school komen. Misschien vertrouwen de ouders van onze 12-jarigen het niet dat hun kind het traject naar de middelbare alleen aflegt? Het merendeel van deze kinderen neemt de bus. Toch merk ik dat de kinderen in mijn klas heel graag fietsen, want de reacties op fietstochten zijn over het algemeen dolenthousiast. Enkele kinderen en ouders voelen zich onzeker over de afstand, maar voor de meesten is zelfs dat geen probleem. Wel merk ik dat niet alle kinderen even handig zijn met de fiets.

Hoe ziet het Fietskrakkentraject eruit?
Juf Sarah: 
Het  Fietskrakkenproject wil de leerlingen van het 6de leerjaar klaarstomen om zelfstandig en veilig met de fiets naar school te gaan. We leggen de nadruk op plezier en gezondheid, en de dienst Gelijke kansen van de stad organiseert alles. Kinderen zonder fiets kunnen er tijdens deze activiteiten gratis eentje gebruiken van de Fietsbieb. Onervaren fietsers kunnen bij de Fietsbieb ook een initiatie volgen en een fiets huren voor een langere periode. In maart controleren we samen met de kinderen hun fiets en krijgen ze de kans om hun stalen ros te laten graveren. Daarna worden de fietsvaardigheden geoefend op een veilig behendigheidsparcours. Iedereen krijgt een Fietskrakmapje waarin de gevaarlijke punten op de trajecten tussen de scholen beschreven staan met extra info over fietsmechaniek en -sloten. Daarna gaan we samen met de kinderen de baan op. Dat motiveert hen, maar ook collega’s putten er inspiratie uit. Onze turnleerkracht, Juf Inneke, denkt er nu bijvoorbeeld aan om bij een klasuitstap wat vaker de fiets te nemen in plaats van de bus.

Welk onderdeel vind je zelf het meest  geslaagde?
Juf Sarah: 
Ik vind dat het Fietskrakken-project heel goed is opgebouwd qua inhoud. Maar ik geniet ook echt van het resultaat. Op klasuitstap met de fiets langs verkeersluwe weggetjes, midden in de natuur… heerlijk! Dankzij dit project verleggen de kinderen hun grenzen en tonen ze doorzettingsvermogen.

Hoe reageren leerlingen en ouders op het initiatief?
Juf Sarah:
  De kinderen kijken ernaar uit en ook de meeste ouders reageren heel positief op dit initiatief! De dag nadat ik het project aan de klas voorstelde, waren er meerdere ouders die via de schoolagenda lieten weten dat ze het een uitstekend plan vinden. Er was zelfs een ouder die zich spontaan kandidaat stelde als extra begeleider wanneer ik met de klas op fietstocht zou willen gaan. Zalig toch?

Meer weten?   Surf naar www.jonginhalle.be/fietskrakken