×

Irene Bellos en Lakis Kolompratsidis

Irene Bellos en Lakis Kolompratsidis leerden elkaar kennen in Brussel en wonen intussen al bijna 25 jaar in Halle. Irene werd in België geboren, nadat haar ouders vanuit Griekenland naar ons land verhuisden. Lakis verliet als jonge twintiger zijn geboorteland Griekenland om hier te komen werken. Intussen baten ze samen al bijna 25 jaar een horecazaak uit in onze stad.

Jullie hebben elkaar ontmoet in Brussel. Hoe zijn jullie in Halle terechtgekomen?
Irene: “Een unieke kans heeft ons naar hier gebracht. We kenden de vorige uitbaters van restaurant Pitta Olymbia en zij hebben ons gevraagd of we de zaak wilden overnemen. In 1998 was dat. Aangezien Lakis in de horeca werkte, hebben we geen seconde getwijfeld. En hier zijn we dan, 24 jaar later. In al die jaren is de focus van de zaak wel wat veranderd: waar het vroeger vooral om het nachtleven draaide, hebben wij ervoor gekozen om echt een familiale sfeer te creëren.”

Hoe ervaren jullie het leven in Halle?
Irene: “Halle is onze thuis. We hebben hier onze zaak, onze gewoonten, onze vrienden. Wat Halle zo typeert, volgens ons, is dat het een stad is met de sfeer van een dorp. We zijn hier goed omringd en kennen al onze buren. Wanneer er een probleem is, helpen we elkaar. Via onze zaak zijn we ook op de hoogte van alles wat leeft in Halle en creëren we echt vriendschappen. Je bouwt een band op met klanten wanneer ze al jarenlang over de vloer komen. Zo komen de studenten die vroeger een snack bestelden, nu bij ons langs met hun gezin.  We zijn graag een plek waar mensen verbonden kunnen zijn met elkaar en hun hart kunnen luchten.”

Wat zouden jullie uit Griekenland meenemen naar Halle?
Lakis: “De uitbundigheid en gastvrijheid van de Grieken! Het is er normaal om elkaar spontaan thuis uit te nodigen, elkaar een plaats aan te bieden aan tafel. De muziek staat luid, de mensen praten luid,… er is enorm veel leven! Mensen zouden vreemd opkijken als ik hier in Halle zou staan dansen. (lacht) Ook familie is enorm belangrijk in Griekenland. Aangezien mijn familie nog steeds in Griekenland woont, mis ik dat wel. In Griekenland leefde ik onder één dak met mijn ouders en grootouders. Het is normaal om in hetzelfde huis te blijven wonen en je ouders te blijven verzorgen wanneer ze ouder worden. Ook het familiehuis zelf heeft een enorme emotionele waarde en blijft behouden binnen de familie.”

Irene: “Voor mij is het anders, omdat ik in België ben geboren en een groot deel van mijn familie hier woont. Ik heb zowel mijn Griekse als mijn Belgische gewoonten. In de Griekse cultuur zijn de eindejaarsfeesten erg belangrijk, en het delen met anderen. Het is erg fijn voor ons om ook onze Griekse gewoonten door te geven aan onze kinderen, net als de taal.”

Lakis: “Een ander groot verschil tussen beide landen, is natuurlijk het klimaat. Mijn vader en grootvader waren allebei landbouwers. De producten in Griekenland hebben hun smaak en kwaliteit vooral te danken aan het zonnige klimaat. Dat zou ik wel héél graag naar België willen meenemen!” (lacht)

Stel, jullie mogen voor 1 dag burgemeester zijn in Halle. Wat doen jullie?
Irene: “We zouden willen zorgen voor de allerbeste communicatie tussen iedereen, ongeacht de taal of nationaliteit. Om een persoon beter te leren kennen en te begrijpen, is het ook belangrijk om geïnteresseerd te zijn in de cultuur van een ander. In onze zaak komen we veel verschillende nationaliteiten tegen. De kennis van talen, zien wij echt als een kracht. Onze 2 zonen spreken veel verschillende talen, dat vinden we prachtig! Taal mag bovendien geen barrière vormen om geen contact te hebben met mensen. Zelfs als je grammatica beperkt is of je maar enkele woorden spreekt, je kan je altijd wel verstaanbaar maken. Zolang je de moeite doet en de tijd neemt om elkaar te willen begrijpen. Vriendelijkheid brengt je echt een heel eind!”