Draag bij aan beter samenleven
Ben jij sociaal, communicatief, integer en discreet? Ben je sterk in het oplossen van conflicten? Wil jij ook dat Halle voor iedereen een gezellige stad blijft om in te leven? Dan ben jij misschien een ideale burenbemiddelaar.
Burenbemiddeling helpt buren om problemen bespreekbaar te maken en samen naar een oplossing te zoeken. Burenconflicten gaan vaak over geluidsoverlast, blaffende honden, overhangende takken, hinderlijk parkeren, … Opgehoopte spanningen kunnen de sfeer en de leefbaarheid in een wijk aantasten. Om dat te voorkomen, bestaat burenbemiddeling.
Een bemiddelingsgesprek tussen buren gebeurt in het bijzijn van twee neutrale burenbemiddelaars. Burenbemiddelaars zijn vrijwilligers die een opleiding hebben gevolgd. Ze krijgen begeleiding en ondersteuning van een lokale of provinciale coördinator burenbemiddeling.
Opleiding burenbemiddeling
Van november tot en met december 2021 organiseert het PIVO (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding - Bestuursschool) een opleiding tot burenbemiddelaar in Relegem bij Asse.
Als vrijwillige burenbemiddelaar volg je de 6 opleidingsdagen en maak je nadien tijd vrij voor het project burenbemiddeling. Vooraf is er een kennismakingsgesprek waarin de wederzijdse verwachtingen worden afgetoetst. Kennis over de werking van gemeente, politie en justitie is nuttig, maar geen absolute noodzaak.
De opleiding is gepland op:
- dinsdag 16 november
- vrijdag 19 november
- woensdag 24 november
- vrijdag 3 december
- vrijdag 10 december
- donderdag 16 december
Telkens van 9u tot 17u.
Inschrijven kan na aanvraag via e-mail aan burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be. Je krijgt dan bijkomende informatie en een uitnodiging voor een verkenningsgesprek. Na dit gesprek word je al dan niet toegelaten tot de opleiding.
Meer info nodig?
- www.vlaamsbrabant.be/pivo
- www.vlaamsbrabant.be/burenbemiddeling
- via e-mail burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be of telefoon 016/26.78.41