#EuropeStreetArt in Halle: HHC-leerlingen inspireren reusachtige muurschildering over Groen Europa
Dankzij een initiatief van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België, en met extra financiële steun van de stad, krijgt Halle, er een nieuwe muurschildering bij. De inspiratie daarvoor kwam van een kleine dertig gemotiveerde jongeren die schoollopen aan het Heilig Hart & College (HHC) in Halle.
Het werk met als thema “Groen Europa” heet toepasselijk “Mother Nature” en is een ontwerp van de Luxemburger Alain Welter. De schilderwerken liepen van 25 april tot en met 10 mei, en het resultaat – een indrukwekkend werk van meer dan 300 vierkante meter verdeeld over 2 muren – werd deze middag officieel aan pers en publiek voorgesteld.
De muurschildering komt er in het kader van het project #EuropeStreetArt, dat de Europese Commissie opstartte ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU en in aanloop naar de Europese verkiezingen op 9 juni.
Stefaan De Rynck, Vertegenwoordiger van de Europese Commissie in België, zei bij de inhuldiging van de schildering: “Het is geweldig wat een dertigtal leerlingen en scholieren hier deden, met de steun van de Europese Unie en het Heilig Hart & College. Hun inspiratie zet de biodiversiteit hoog op onze agenda, en Luxemburgse kunstenaar Alain Welter heeft dit prachtig vertaald in dit magnum opus. Europa heeft alle steun nodig om haar beleid inzake klimaatneutraliteit en biodiversiteit verder te zetten en wat de jeugd van Halle hier realiseert is een hart onder de riem.”
Hoe het ontwerp van de muurschildering tot stand kwam
De jongeren van zowel de basisschool als de leerlingenraad van de middelbare school van het HHC kwamen samen op dinsdag 5 maart 2024 om samen met de Europese Commissie en leden van het kunstenaarscollectief dat #EuropeStreetArt artistiek leidt te brainstormen over welk Europa zij willen zien. Zij kozen voor Groen Europa en lieten zich inspireren door thema’s die sterk verweven zijn met de Europese Green Deal, zoals het bevorderen van biodiversiteit, natuurherstel en –behoud, zachte mobiliteit en hernieuwbare energie. Na uiteenzettingen over het Europese beleid en met esthetische input van het kunstenaarscollectief gingen ze zelf aan de slag met potlood, schaar, lijm en stiften om hun ideale schildering te verzinnebeelden. Zo speelden zij een cruciale rol in het tot stand komen van de uiteindelijke schildering, die de stem van de jongeren op een creatieve en impactvolle manier weerspiegelt. De inbreng van de jongeren zorgt voor een werk met een toekomstgerichte kijk op Europa, en geeft mee gestalte aan een verhoogd bewustzijn en een sterkere betrokkenheid van de lokale bevolking bij de toekomst van de EU.
Het eigenlijke werk – met de toepasselijke naam 'Mother Nature' – werd gemaakt door de Luxemburgse artiest Alain Welter en vat de boodschappen van de Halse jongeren krachtig samen in een landschapsschildering die de relatie tussen mens en natuur symbiotisch weergeeft. Op de eerste muur staat een vos – een intelligent dier dat symbool staat voor de mens – centraal als protagonist, in een zelfverzekerde en sterke houding, met een klaproos in de hand. Deze klaproos, typisch voor de Vlaamse velden, symboliseert niet alleen de kwetsbaarheid van de natuur, maar ook de strijd tegen de klimaatverandering en de bescherming die we de natuur moeten bieden. Op de tweede bijbehorende schildering vinden we biodiversiteit in volle bloei en groei, het resultaat van wat er met de natuur gebeurt als we die met respect behandelen.
Dit indrukwekkende kunstwerk van meer dan 300 vierkante meter, geschilderd op de zijgevels van het Heilig Hart College in Halle, wil de volgende generaties blijvend bewust maken van het belang van een groen Europa. Het toont dat mits respect voor de wereld om ons heen de toekomst voor iedereen aangenamer en duurzamer wordt.
Over het project #EuropeStreetArt
Gedurende de zes maanden dat België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt, werkt de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België samen met actoren in 7 Belgische steden en gemeenten met het oog op de realisatie van muurschilderingen van 72 tot meer dan 300 vierkante meter op goed zichtbare openbare plaatsen. Die zullen niet alleen straten, pleinen en speelplaatsen verfraaien, maar ook een blijvende herinnering vormen aan een unieke periode in de geschiedenis van België binnen Europa. Ze zullen ook het debat over verschillende Europese beleidsdomeinen levendig helpen houden voor de huidige en toekomstige Belgische generaties.
In samenwerking met een partner die gespecialiseerd is in het creëren van StreetArt, organiseerde de Vertegenwoordiging dialogen met groepen jongeren in de 7 geselecteerde steden en gemeenten. Hun dynamiek en creativiteit dienden als inspiratie voor de kunstwerken. De jongeren konden zich telkens buigen over Europese thema’s die hen aanspreken, zoals een groen Europa, een democratisch Europa of een innovatief Europa. De gezamenlijke denkoefening had als doel inspiratie te bieden voor een creatief concept, dat werd uitgewerkt door een professionele Streetart-kunstenaar.
Louis Van Dionant
Functie(s)
- 4e schepen (jeugd en onderwijs, evenementen en feestelijkheden, senioren, sociale projecten, sociale economie, sociaal mondiaal beleid, preventie)
- Gemeenteraadslid CD&V