Haatspraak? Het is nooit een grap! Reageer. Altijd.
1 op de 3 jongeren wordt ooit slachtoffer van online haatspraak. Daar wil Halle iets aan doen. Met de nieuwe campagne ‘Haatspraak? Het is nooit een grap! Reageer. Altijd.’ pakt de stad het probleem van online haatspraak aan.
Als je regelmatig sociale media gebruikt, ben je vast wel eens kwetsende of zelfs strafbare reacties tegengekomen. Zulke berichten kunnen veel schade aanrichten. Daarom wil de stad de inwoners bewust maken dat bepaalde uitspraken niet kunnen. Halle wil iedereen die haatspraak ziet, helpen om hier op een goede manier op te reageren. Want haatspraak, zowel online als offline, is nooit een grap.
Wat is haatspraak eigenlijk?
Haatspraak betekent dat iemand wordt aangevallen vanwege wie ze zijn, zoals hun afkomst, geloof, seksuele geaardheid of zelfs haarkleur. Het gaat niet altijd om woorden. Haatspraak kan ook een filmpje, tekening, meme of bewerkte foto zijn.
Een campagne voor iedereen
Samen met het Agentschap Integratie en Inburgering heeft stad Halle een plan opgesteld om polarisatie, racisme en discriminatie tegen te gaan. Uit onderzoek bij scholen, politie en jongeren blijkt dat online haatspraak een groot probleem is.
De campagne is speciaal ontworpen voor jongeren, maar de stad hoopt dat ze iedereen in de stad bereikt. Je vindt veel informatie en tips over hoe je op haatspraak kunt reageren op de website: www.halle.be/haatspraak. Daar kun je je ook inschrijven voor een vorming.
Samen met politie en scholen
Ook de politiezone Zennevallei steunt de campagne. Bij hen kan je haatspraak melden. Binnenkort krijgen de onthaalmedewerkers van de politie zelfs een training om beter om te gaan met meldingen hierover.
Op vrijdag 4 oktober 2024 wordt de campagne gelanceerd tijdens de inspiratieweek voor het onderwijs. Leerkrachten, directies en jeugdwelzijnspartners zullen hierbij aanwezig zijn. Daarnaast vraagt Halle op vrijdag 18 oktober, de Dag van de Jeugdbeweging, extra aandacht voor dit thema bij jongeren.
Verschillende Halse secundaire scholen, zoals Go! Technisch Atheneum, Don Bosco Halle en Heilig Hart&College Halle, werken dit schooljaar al samen met stad Halle om lessen te geven over online haatspraak.
Mede dankzij steun van de Vlaamse overheid in het kader van Plan Samenleven, zal de campagne zichtbaar zijn in de hele stad. Er worden ook gratis vormingen georganiseerd voor jongeren, jeugdbewegingen, en iedereen die actief is op sociale media, zoals moderatoren van Facebook-pagina's.
Louis Van Dionant
Functie(s)
- 4e schepen (jeugd en onderwijs, evenementen en feestelijkheden, senioren, sociale projecten, sociale economie, sociaal mondiaal beleid, preventie)
- Gemeenteraadslid CD&V