Halle eert oorlogsheldin Mathilde Popeleu met straatnaam
Op zaterdag 16 september vond de officiële inhuldiging plaats van het Mathilde Popeleu-erf. De straatnaam is een eerbetoon aan de Lembeekse heldin die tijdens de Tweede Wereldoorlog, met gevaar voor eigen leven, onderdak gaf aan een Joods meisje.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog woont Mathilde Popeleu op een boerderij aan de Edingensesteenweg in Hondzocht, samen met haar man Wannes Vandervelde en hun dochter Joséphine. Die ‘Fientje’ werkt in Brussel in de confectiezaak van het Joodse koppel Hans en Claire Spichler. Ze raakt er bevriend met hun dochter Marguerite. Wanneer de Joodse familie moet onderduiken voor de Duitse bezetter neemt Fientje haar vriendin mee naar Hondzocht. Mama Mathilde zorgt er voor een warm thuis voor Marguerite, ook al heeft ze het zelf niet gemakkelijk na het vroegtijdig overlijden van haar man Wannes.
Ereteken en diploma
Na de bevrijding wordt het gezin Spichler herenigd. Op 26 mei 1994 krijgt Mathilde, net 100 jaar geworden, een ereteken en het diploma van Yad Vashem, een officiële Israëlische staatsinstelling voor de herdenking van Joodse slachtoffers. Met de officiële inhuldiging afgelopen zaterdag 16 september van het Mathilde Popeleu-erf, een straat in de verkaveling tussen de Edingensesteenweg en de Bergensesteenweg, zetten we de heldendaad van de moedige Mathilde voor altijd in de kijker in Halle.
“Mathilde Popeleu is en moet voor ons een voorbeeld zijn van moed, solidariteit en menselijkheid. Zij is immers een lichtpunt geweest op dat moment voor een jong Joods en angstig meisje in de toen even sombere tijden van de jaren veertig. Dit is de echte boodschap achter dit straatnaambord.” zegt burgemeester Marc Snoeck.
Foto: Van links naar rechts: dochter Fientje, vader Wannes Vandervelde en Mathilde Popeleu.
Foto eigendom van Robert De Belder.