Halle zet in op een duurzame toekomst met het Warmteplan
Halle werkt samen met Beersel aan een Warmteplan. Dit plan maakt deel uit van het Lokaal Energie- en Klimaatpact en zet concrete stappen naar koolstofvrij verwarmen. Zowel het stadspatrimonium als woningen in Halle staan centraal.
Waarom een Warmteplan?
Vlaanderen wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Om dit te bereiken, moeten steden en gemeenten fossiele brandstoffen drastisch verminderen. Het Vlaamse Klimaatplan streeft naar een daling van 40% in broeikasgassentegen 2030. Om die doelstelling te realiseren, kijkt Vlaanderen ook naar steden en gemeenten om via hun lokaal beleid te verduurzamen op maat van het eigen patrimonium en de woningen van de inwoners.
Wat houdt het Warmteplan in?
Een lokaal warmteplan zet de transitie richting koolstofvrij verwarmen uit via een:
- Warmtevisie op lange termijn: een toekomstgericht beleid rond duurzaam verwarmen.
- Warmtezoneringsplan: een duidelijke kaart met zones en bijhorende oplossingen.
- Actieplan: maatregelen op maat voor woningen en publieke gebouwen.
Interne en externe ondersteuning
Halle werkt samen met studiebureau Antea voor de opmaak van het Warmteplan. Intern is er een projectgroep opgericht en extern kan de stad rekenen op steun en expertise van een werkgroep die bestaat uit VVSG, Warmtenetwerk Vlaanderen, Fluvius, Provincie Vlaams-Brabant, Woonpunt Zennevallei, Klimaatpunt en Aquafin. Op deze manier kan het warmteplan effectief uitgevoerd worden en wordt er kennis gedeeld.
Van visie naar actie in jouw wijk
De concrete uitvoering gebeurt via wijkuitvoeringsplannen. Deze plannen zijn op maat van het stadspatrimonium en woningen in Halle. Zo neemt de stad niet alleen het voortouw naar fossielvrij verwarmen, maar wordt het Warmteplan ook een inspiratiebron voor inwoners.
Marijke Ceunen
Telefoon
Mobiel
Functie(s)
- 4de schepen (duurzaamheid, ruimte en wonen, mondiaal beleid, sociale economie, sociaal woonbeleid)
- Gemeenteraadslid Groen