Veiligheidsdiensten zijn helemaal klaar voor Carnaval Halle 2022!
Eindelijk is het zover! Carnaval Halle 2022 belooft op 26, 27 en 28 maart een uitbundig feest te worden voor klein en groot. Na 2 jaar reikhalzend uitkijken, zal er dit weekend mogelijk extra veel volk naar het Halse stadscentrum afzakken om mee te vieren. Samen met Halattraction en de veiligheidsdiensten werkte onze stad dan ook enkele nieuwe maatregelen uit voor deze zeer speciale editie met focus op duurzaamheid en veiligheid.
Betere spreiding van feestvierders en crowdmonitoring
Carnaval Halle is het eerste grote outdoorevenement sinds lange tijd in onze streek. De veiligheidsdiensten verwachten om die reden nog meer bezoekers dan andere jaren. Daarom is het belangrijk dat we de bezoekers van carnaval Halle zo veel mogelijk spreiden. Dat doen we door een extra feestruimte te voorzien op het Cardijnplein. Er is voor die plek gekozen, omdat ze dicht bij de andere feestzones ligt en dus snel en gemakkelijk toegankelijk is voor zowel bezoekers als hulpdiensten. Daarnaast zorgt Halattraction ook voor uitgebreide feestruimte op de Beestenmarkt en de Maandagmarkt. Zo kan het volk beter gespreid worden over verschillende pleinen. Voor het eerst wordt hiervoor ook een systeem van crowdmonitoring toegepast. Dankzij dat systeem hebben de veiligheidsdiensten via gsm-signalen op elk moment een goed zicht op het aantal bezoekers. Zo kunnen ze de veiligheid nog beter garanderen.
Mobiele en vaste versperringen
Tijdens het carnavalsweekend wordt de binnenstad extra beschermd met vaste en mobiele versperringen. De toegangswegen en drukke plaatsen zijn beveiligd en moeilijk bereikbaar voor voertuigen. De hulpdiensten kunnen wel op elk moment door.
Verhuis veiligheids- en medisch dorp naar Heilig Hart&College
Het veiligheids- en medisch dorp verhuist van het Cardijnplein naar de grotere en meer comfortabele gebouwen van het Heilig Hart&College, met ingang op het kruispunt van de Vuurkruisenstraat en Handbooghof. Hulp nodig? Kom naar het veiligheids- en medisch dorp of bel 112. De hulpverleners staan er voor je klaar!
Hulpdiensten zetten extra krachten in
Alle hulpdiensten zetten extra personeel in om de verwachte toestroom aan bezoekers te managen.
- De Politiezone Zennevallei zet met 180 agenten gespreid over 3 carnavalsdagen 10% meer personeel in dan in 2019. Zij krijgen bovendien ondersteuning van 80 agenten van andere lokale korpsen en de federale politie. De agenten worden voornamelijk ingezet voor de handhaving van de openbare orde (met o.a. controles op drugs- en wapenbezit, gevaarlijke voorwerpen en toezicht op diefstal en vandalisme). Uiteraard zien ze ook toe op de verkeersmaatregelen en de begeleiding van de stoeten en houden ze preventief toezicht op overlast tijdens het carnavalsgebeuren. Bovendien zet de politie voor het eerst bodycams in. Net als andere jaren houden anonieme infoploegen de situatie in de gaten tijdens de carnavalsnachten. Verder kan je 24/24 terecht op de Politiepost Halle (Fabriekstraat 2) voor o.a. klachten, gevonden en verloren voorwerpen. Dringende politiehulp nodig? Bel 112!
- De Brandweerzone Vlaams-Brabant West trekt de bezetting in de brandweerpost Halle op tot 13 brandweermensen. Daarbovenop zal er 24/24 een duikteam bestaande uit 4 personen van wacht zijn, voor inzet bij incidenten te water. Zoals gebruikelijk ondergaat elke kermisattractie een keuring inzake brandveiligheid en worden ook de praalwagens onderworpen aan een controle.
- Met meer dan 50 vrijwilligers staat het Rode Kruis ook dit jaar klaar om dag en nacht de eerste zorgen te bieden, zowel in de hulppost in het medisch dorp als op het terrein. Verder worden er 5 ziekenwagens ingezet. Zie je iemand in nood? Aarzel niet. Bel 112 en help elkaar. Hou er ook rekening mee dat het ’s nachts nog flink koud is. Laat nooit iemand alleen achter: samen uit, samen thuis is het veiligst!
- Het AZ Sint-Maria verhoogt zijn opvangcapaciteit op de spoeddienst. Zo wordt er extra ruimte vrijgemaakt en is er bijkomend personeel opgeroepen om de drukte aan te kunnen.
- Ook de communicatiedienst zet extra medewerkers in om via de stadskanalen (Onze Stad App, www.halle.be, Facebook, …) bezoekers op de hoogte te houden van de situatie ter plaatse. Bij noodsituaties kan ook BE-Alert worden geactiveerd. Dat is het alarmeringssysteem waarop je jezelf kan inschrijven via www.be-alert.be. In een crisissituatie kunnen we je dan meteen verwittigen.
Veilige verkeersstroom
In samenwerking met Colruyt Group is aan het Wilgenveld een gratis parking met 2000 plaatsen voorzien voor bezoekers die op zaterdag of zondag naar carnaval komen. Zo willen we verkeersinfarcten voorkomen en de toegangswegen naar de binnenstad vrijhouden voor de hulpdiensten. Wie gebruik maakt van Waze, wordt rechtstreeks naar de parking geleid en kan veilig parkeren op anderhalve kilometer van de binnenstad. Vanaf de parking hangen er wegwijzers die de bezoekers naar de stoet of feestpleinen leiden.
Carnavalsbussen brengen je veilig naar huis
De stad Halle, de gemeenten Sint-Pieters-Leeuw en Beersel, de Intergemeentelijke Preventiedienst Pajottenland en De Lijn slaan de handen in elkaar en zorgen ervoor dat ook dit jaar alle feestvierders tijdens de carnavalsdriedaagse veilig thuis geraken met de bus. Dit aanbod is gratis én je bent meteen verlost van alle parkeerzorgen. De volledige dienstregeling, reisweg en haltes vind je op www.delijn.be/hallecarnaval.
Nog enkele tips voor een extra veilig Carnaval Halle 2022
- Voorzie warme kledij voor de late feestuurtjes, want ’s nachts kan het flink afkoelen.
- Zorg goed voor mekaar en laat niemand achter. ‘Samen uit, samen thuis’: zo hou je het veilig voor iedereen!
- Niet-afbreekbare confetti vervang je door het afbreekbare alternatief.
- Verkleed je niet in waarheidsgetrouwe uniformen van hulpverleners zoals politie, brandweer en ambulanciers, om misbruik en verwarring te voorkomen.
- Vermijd maskers die het hele gezicht bedekken.
- Neem geen mobiele constructies mee, zoals winkelwagentjes, omgebouwde boodschappentrolleys, versierde bolderkarren of gepimpte rollators. Zo verkleinen we de kans op versperde doorgangen voor bezoekers en hulpdiensten.
- Sterkedrank (jenever, alcopops, vodka, whisky, gin, ...) is niet toegestaan.
- Buiten de cafés worden dranken niet in glazen geschonken, maar in herbruikbare bekers (25 cl en 15 cl). Hiervoor betaal je 1 euro waarborg. Er is ook een herbruikbare karaf waarvoor je 5 euro waarborg betaalt.
- Vermijd overlast (vandalisme, wildplassen, vuurwerk, ... ) en hou het proper én plezant voor iedereen!
Ten slotte: blijf waakzaam voor corona!
Helaas is corona nog niet voorbij en gaan de cijfers zelfs opnieuw de hoogte in. Om de druk in de ziekenhuizen niet op te voeren, moeten we allemaal waakzaam blijven. Wie dus symptomen vertoont, doet best een zelftest. Test je positief? Blijf dan zeker thuis en bescherm elkaar! Daarnaast is ook het dragen van een FFP2-mondmasker aangeraden voor medisch kwetsbare personen.