Richtkader leefbaarheid en woonkwaliteit
Het historische woonweefsel van de gemeente heeft een lange bouwgeschiedenis. Door de eeuwen heen ontstond een ruimtelijke structuur van bouwwerken en openbare ruimtes die samen een dynamisch geheel vormen. Elke toevoeging of verbouwing moet dus rekening houden met de bestaande structuur van de bebouwing. Elke toevoeging of verbouwing heeft immers een impact op de beeldkwaliteit en leefbaarheid van straten, buurten en wijken. Voorliggend richtkader heeft als doel het behoud en het versterken van een aantrekkelijk woon-, werken leefkwaliteit voor huidige en toekomstige bewoners. Dit betekent in de eerste plaats dat zowel de kwaliteit van de gebouwen op zich als de stedenbouwkundige kwaliteit van de ruimere omgeving gevrijwaard moeten blijven en dat er gestreefd wordt naar een rationeel grondgebruik. Een van de hoofddoelstellingen van ruimtelijke ordening is het streven naar ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid. Voorliggende richtlijnenkader wil ruimtelijk kwaliteit en leefbaarheid binnen de woongebieden verzekeren en daarvoor een duidelijker toetsingskader aanrijken.
Op kleinere schaal betekent leefbaarheid ervoor zorgen dat naburige gebouwen elkaars verblijfkwaliteit niet verminderen bijvoorbeeld door elkaar in de ‘weg’ te gaan staan en zicht of licht te ontnemen van naburige bebouwing. De leefbaarheid garanderen op niveau van het gebouw zelf wil zeggen dat er een aantal basiskwaliteiten steeds gerealiseerd worden zodat een ruimte gecreëerd wordt waarin een mens optimaal kan leven met voldoende comfort en hygiëne. Leefruimtes dienen voldoende groot te zijn, en over voldoende licht, lucht en uitzicht te beschikken. Elke woning heeft nood aan een buitenruimte. Elke woning moet vlot toegankelijk zijn. Voorliggende richtlijnenkader omvat in dit verband een aantal algemene bepalingen die de leefbaarheid en woonkwaliteit moeten garanderen.
We willen met voorliggende richtkader goede afspraken maken over de leefkwaliteit in de gemeente. Ruimtelijke ordening kan immers bijdragen aan de kwaliteit van onze woonomgeving, en er mee voor zorgen dat een gepaste en kwalitatieve woning voor iedereen beschikbaar is. Door de verwachte bevolkingstoename en gezinsverdunning blijft een belangrijke nood aan bijkomende woningen bestaan. Het is daarbij van belang om deze woondruk op een kwalitatieve wijze binnen de bestaande ruimtelijke structuur op te vangen en de leefbaarheid te verzekeren.