×

Tarditas Temporis - Axelle VM Philtjens

Tarditas Temporis is een zoektocht naar de visualisatie van tijd. Kan men tijd in een afbeelding vastleggen? Dat is de vraag die beeldend kunstenaar Axelle VM Philtjens aanzette tot een onderzoek naar tijd met als case de Antwerpse Sint-Michielsabdij. Deze werd gesticht in het jaar 1124 , verwoest in 1831. De restanten hiervan werden in het najaar van 2021 terug opgegraven. Het werk vertelt het verhaal van de abdij, de omwonenden en de laatste dagen van Isabelle van Bourbon, de tweede vrouw van Karel de Stoute en moeder van Maria van Bourgondië. Zij werd ooit begraven in deze abdij met een praalgraf. Helaas is dit allemaal verloren gegaan. Tarditas Temporis is een reconstructie van dit verloren verleden.
Het werk van Axelle bestaat uit een totaal van 93 scans. De chemische processen die op deze werken zijn toegepast beelden het natuurlijk vergankelijkheid proces uit. 
Tarditas Temporis is de visualisatie van een reis in de tijd in beeld gebracht door gebruik van experimentele polaroids.
Philtjens’ werk focust zich vooral rond antropologie, de menselijke psyché maar ook tijd en vergankelijkheid. Als beeldend kunstenaar bekijkt Axelle de wereld in verschillende lagen. Deze verkent ze graag in haar werk via bewerkingen op polaroids of prints.
Het grote deel van haar werk is experimenteel. Sommige werken hebben een basis in het metafysische, anderen in de menswetenschap. Vaak wordt er ook een onderzoekend standpunt ingenomen in haar werken.


Bron: UiTinVlaanderen.be

Date
-
Organisatie
CC 't Vondel
Types
Tentoonstelling
Contact
Adres
CC 't VondelJ. Possozplein 40 1500 Halle
Telefoon
02 365 98 27