×

Huren en verhuren

Een huis of appartement huren of verhuren brengt veel met zich mee. Bij Woonwinkel Zennevallei kan je als huurder of verhuurder terecht voor advies en hulp bij: het huurrecht, het opstellen van een contract, je rechten en plichten, huurprijsaanpassing, opzeggen van een contract, verkoop van een huurwoning, huurwaarborg, het aanvragen van een huurpremie en nog zoveel meer.

Huurdersbond

De Huurdersbond geeft juridisch advies aan alle private en sociale huurders. Ze wijzen je op je rechten en plichten en helpen je bij huurvragen. 

De Huurdersbond houdt elke donderdagnamiddagzitdag in het stadhuis van Halle. Je kunt een afspraak maken via 0497 64 54 46 (op maandag, dinsdag en donderdag van 9u tot 12u) of e-mailen naar info@hbvlb.be.

Inwoners van Halle en Beersel kunnen gratis terecht dankzij een collectief lidmaatschap. Inwoners van Sint-Pieters-Leeuw kunnen bij de woonwinkel een doorverwijskaart halen voor een gratis consultatie bij de Huurdersbond.

Ben je eigenaar en zoek je juridisch advies? Neem dan contact op met het Eigenaarssyndicaat of de Eigenaarsbond.

Huurpremie en huursubsidie

De huursubsidie helpt mensen met een laag inkomen die verhuizen van een slechte naar een betere woning. Ook als je verhuist van een private woning naar een huurwoning van de woonmaatschappij, kom je mogelijk in aanmerking.

De huurpremie is voor mensen die al 4 jaar op de wachtlijst staan voor een sociale woning.

Woonwinkel Zennevallei gaat samen met jou na of je in aanmerking komt voor deze premies en helpt je bij de aanvraag.

Eigenaars en verhuurders

Wil je jouw woning verhuren aan de woonmaatschappij? Sinds 1 januari 2023 zijn Woonpunt Zennevallei en het Sociaal Verhuurkantoor Zuidkant samen Woonmaatschappij Woonpunt Zennevallei. Ze zetten de werking van het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) voort, waarbij woningen van de private markt worden verhuurd aan mensen met een beperkt inkomen en hoge woonnood.

Verhuren aan de woonmaatschappij biedt voordelen:

  • Gegarandeerde huurinkomsten, ook als de woning leegstaat of de huurder niet betaalt.
  • Onderhoud van de woning: je krijgt deze terug in dezelfde staat, behalve normale slijtage.
  • Strikte opvolging van huurdersverplichtingen.
  • Zij regelen de administratie.
  • Fiscale voordelen en subsidies mogelijk.
  • Begeleiding voor de huurder.

Discriminatie op de huurmarkt

Woonwinkel Zennevallei is het meldpunt voor woonproblemen in Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel. Denk je dat je gediscrimineerd wordt als kandidaat-huurder? Laat het ons weten via het digitaal meldpunt of kom langs bij het woonloket. We helpen je ook bij het melden van discriminatie bij het Vlaams Mensenrechteninstituut.

Om discriminatie te voorkomen, mag een verhuurder alleen vragen naar essentiële informatie zoals je identiteit, woonplaats en inkomen, maar niet naar de bron van je inkomen, je gezondheid of je gerechtelijk verleden.


Ben je eigenaar en wil je zeker weten welke informatie je mag vragen?

Gebruik de inlichtingenfiche

Lees meer in de folder

Uithuiszetting bij een huurwoning

Moet je als huurder misschien je woning verlaten omdat de verhuurder een verzoek heeft ingediend bij het vredegerecht om het huurcontract te beëindigen? De Woonwinkel ondersteunt je in deze situatie.

Neem snel contact op met je verhuurder als je moeite hebt met het betalen van de huur of als er andere problemen zijn in je huurwoning. Je kunt huurproblemen ook melden via ons meldpunt.

Huurwaarborglening

Sinds 1 januari 2019 biedt het Vlaams Woningfonds huurwaarborgleningen aan om huurders te helpen bij het betalen van hun waarborg. De Woonwinkel helpt je graag om te kijken of je in aanmerking komt en om de aanvraag op te starten.

Meer informatie over de huurwaarborglening vind je op de website van het Vlaams Woningfonds.