Leegstand
Iedereen heeft recht op een goede woonomgeving. Daarom werken de stad Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel samen met Woonwinkel Zennevallei aan het verbeteren van de leef- en woonomstandigheden. We proberen het woningtekort aan te pakken en leegstand tegen te gaan.
Wat gebeurt er met een leegstaande woning?
Wanneer een woning meer dan 12 maanden leegstaat, kan deze worden opgenomen in het leegstandsregister. Als dat gebeurt, moet de eigenaar na 1 jaar een heffing betalen.
In sommige gevallen kan je een vrijstelling van de leegstandsheffing krijgen, bijvoorbeeld bij verbouwingen of als je tijdelijk in een ouderenvoorziening verblijft. Bij vermoeden van leegstand komt er iemand op huisbezoek. De eigenaar kan dan bewijsstukken indienen die bewoning aantonen of die recht geven op een vrijstelling.
Een woning kan uit het leegstandsregister worden geschrapt als:
- je aantoont dat deze 6 maanden bewoond is;
- voor meer dan de helft wordt gebruikt;
- de woning wordt afgebroken met een geldige vergunning.
Wat zijn de nadelen van leegstand?
Een leegstaand pand is zowel nadelig voor jou als eigenaar als voor de omgeving. Zo verlies je mogelijke huurgelden, zorgt (langdurige) leegstand voor een waardevermindering van je woning en betaal je extra belastingen bij een langdurige leegstand.
Voorkom daarom een opname in het leegstandsregister door:
- De woning zelf opnieuw te gebruiken of te verbouwen
- Te verhuren, privé of via de woonmaatschappij
- Te verkopen
Bekijk het leegstandsreglement van jouw gemeente: