×

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen - openbaar onderzoek

Gemeentelijke Stedenbouwkundige Verordening Lasten

De gemeenteraad keurde in zitting van 28 november 2023 de Gemeentelijke Stedenbouwkundige Verordening Lasten goed.  Deze verordening werd opgemaakt in kader van het instrumentendecreet van 24 mei 2023 dat oplegt dat een gemeente dient te beschikken over een gemeentelijk stedenbouwkundige verordening wanneer men stedenbouwkundige (financiële) lasten aan een omgevingsvergunning wenst te koppelen.  

Gemeentelijk Stedenbouwkundige Verordening Lasten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 29/01/24 en treedt in werking op 08/02/24


Kennisgeving van een conformiteitsattest voor een beperkt bodemsaneringsproject | Klaprozenlaan 2 in Halle

Het college van burgemeester en schepenen brengt ter algemene kennis van het publiek dat: door Witteveen+Bos Belgium een conformiteitsattest ontving voor Klaprozenlaan 2, 1500 Halle, kadastraal bekend: Afdeling 2, sectie I, perceelnummer 236Z3

OVAM verklaarde het bodemsaneringsproject d.d. 23-10-2023 conform aan de bepalingen van het Bodemdecreet.


Het conformiteitsattest ligt gedurende de volgende periode ter inzage van het publiek bij de dienst Ruimte en Wonen: Van 02/11/2023 tot en met 02/12/2023. Dit onverminderd de regelgeving over de openbaarheid van bestuur.

Gedurende een termijn van 30 dagen vanaf de bekendmaking (vanaf 2 november 2023) kan beroep worden ingediend bij de Vlaamse Overheid, Departement Omgeving, afdeling beleidsontwikkeling en juridische ondersteuning, Koning Albert II-laan 20 bus 8 te 1000 Brussel.  

Bij het beroepschrift dient, op straffe van onontvankelijkheid, een afschrift van het conformiteitsattest gevoegd te worden. 

Het digitale rapport van het beperkt bodemsaneringsproject kan gedownload worden via https://services.ovam.be/webloket-bodem/bsd/publicViews/lijstBsps.seam?conversationId=7142.


Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ondergrondse afvalcontainers

Het aanbieden van huishoudelijk afval kan op locaties met een dichte bebouwing voor hinder zorgen door het aantal huisvuilzakken, transport van de huisvuilwagens, zwerfvuil en opslagmogelijkheden binnen de woningen.

Centrale ondergrondse afvalcontainers kunnen deze hinder voorkomen. Het is ook hygiënischer omdat het afval niet in de woningen wordt gestockeerd. En minder huisvuilzakken, zwerfvuil en zwaar transport zorgen dus voor een ecologisch voordeel.

Om deze efficiënte en duurzame inzamelingswijze af te dwingen bij nieuwe woonprojecten van een zekere omvang stelde de gemeenteraad op 14 september 2021de stedenbouwkundige verordening ‘ondergrondse afvalcontainers’ goed.

Besluit Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ondergrondse afvalcontainersgepubliceerd in het Belgisch staatsblad op 18 november 2021 en treed in werking op 28 november 2021.


Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening haakse publiciteitsinrichtingen

Reclamepanelen en neon- en lichtcontouren worden vaak als zeer storend ervaren in een beschermd stadsgezicht of doen ernstig afbreuk aan de erfgoedwaarden van dit stadsgezicht of aan gebouwen met een belangrijke cultuur-historische en esthetische waarde.

Om de wildgroei te beperken en beter te stelde de gemeenteraad van Halle op 14 september 2021 de  stedenbouwkundige verordening ‘haakse publiciteitsinrichtingen’ definitief vast.

Besluit Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening haakse publiciteitsinrichtingengepubliceerd in het Belgisch staatsblad op 18 november 2021 en treed in werking op 28 november 2021.