×

Julien André

De 20-jarige Julien André, onze Halse Sportlaureaat 2024, is Belgisch én Europees Kampioen Moderne Dans. Zijn passie geeft hij door aan de dansers in Dansstudio DEC. Tijd voor een babbel over zijn sport en dromen voor de toekomst.

Wanneer stond je voor het eerst op de dansvloer?
Op mijn vierde ging ik met een vriendinnetje voor de eerste keer mee naar de dansles. Doorheen de jaren volgde ik elke stijl die ik kon volgen: ballet, jazz, hiphop, ragga, tapdans ...

Welke zijn je favoriete dansstijlen?
Sowieso noem ik ballet, want dat is de basis voor je danstechniek. Verder hou ik ook van jazz, omdat het uptempo is. Maar mijn allergrootste passie is moderne dans, door de vrijheid die je daarin hebt. Als danser kan ik er mijn emoties in kwijt en als lesgever daagt het mijn creativiteit uit.

Wat is het geheim van een goede danser?
Het totaalpakket. Je hebt een goede techniek nodig, maar je komt er niet als je alleen maar danspasjes nadoet. Je moet het publiek meenemen in je verhaal door gevoel in je dans te leggen.

Wat boeit je als dansleraar?
Het is leuk om verschillende leeftijden te begeleiden. Bij de 10-jarigen leg ik de focus op danstechniek, volwassenen leren graag veel nieuwe dingen bij. De tieners daag ik het liefst uit om, zoals ik daarnet al aangaf, een verhaal te vertellen. Het is super om onze leerlingen doorheen de jaren te zien groeien.

Wat is je goede raad bij wedstrijden?
Een raad die ik zelf van mijn mama kreeg: een mindere score betekent helemaal niet dat je slecht bent in dans, want elke wedstrijd is een momentopname. Dan zei ze: "Je hebt je best gedaan, net als de andere dansers, en vandaag was een van hen beter. Volgende keer kan jij dat zijn." Wedstrijden zijn dan ook ideaal om je eigen grenzen te verleggen.

Naast Sportlaureaat 2024 van stad Halle was je vorig jaar Belgisch Kampioen en dit jaar Europees Kampioen in Moderne Dans.
Als tiener was het mijn doel om als danser op z'n minst een keer te mogen deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap. Daarvoor moet je doorheen het jaar voldoende punten verzamelen tijdens wedstrijden. Die eerste keer dat ik mocht deelnemen in 2019 was ik zo blij dat ik mijn doel had bereikt. Ondanks mijn laatste plek toen, keerde ik super tevreden naar huis terug. (lacht) Dat ik uiteindelijk Belgisch en Europees Kampioen ben geworden, komt door altijd te blijven dansen voor het plezier in combinatie met de zin in de uitdaging van een wedstrijd.

Hoeveel uren train je per week?
Ik geef 12 uur dansles. Daarnaast volg ik zelf nog zo'n 10 uur les in groep, duo én solo. En dan zijn er ook wedstrijden in het weekend. Dat was vooral pittig toen ik nog op de middelbare school zat. Mijn vrienden trokken samen de stad in na school, ik ging dansen. En als ik op zondagavond na een wedstrijd thuiskwam, had ik soms nog zeven toetsen voor te bereiden voor de komende week. Je houdt dit alleen vol als je het ook echt heel graag wil.

Wat is jouw droom als danser?
Groeien als choreograaf. Ik vind het enorm boeiend om andere dansers uit te dagen hun verhaal te brengen op het podium. En ik wil ook graag eens op dansstage in het buitenland: een andere cultuur en aanpak verruimen je blik.

Toch volg je geen dansstudies?
Neen, dat is een weloverwogen beslissing. Ik heb kinesitherapie gestudeerd en momenteel volg ik ook nog logopedie. Ik wil in de toekomst heel graag werken met kinderen en jongeren die leerstoornissen ondervinden. Zo kan ik mijn centen verdienen met een job die ik graag doe en kan dans daarnaast voor altijd mijn grote passie blijven.