×

Halse verhalen

Halle heeft een lange en rijke geschiedenis. Straatnamen en standbeelden herinneren ons aan belangrijke gebeurtenissen, plekken en personen. Aan de ingang van het Albertpark staan twee standbeelden uit de koloniale tijd (1885 – 1960). Het is de periode waarin koning Leopold II en later de Belgische Staat heer en meester waren over Congo. Het was een tijd van onmenselijk geweld, uitbuiting, onrecht en ongelijkheid.

Dat verleden heeft nog steeds invloed op ons samenleven. Het koloniale denken zit stevig verankerd in onze maatschappij en heeft gevolgen voor de manier waarop we naar elkaar kijken en met elkaar omgaan. Het is belangrijk ons bewust te zijn van dit verleden, zodat we samen kunnen bouwen aan een toekomst waarin uitsluiting, discriminatie, racisme … geen plaats meer krijgen. In het Albertpark werd daarom een infozuil geplaatst. Met deze infozuil wil de stad Halle bewoners en bezoekers informeren over ons gedeeld koloniaal verleden. We nodigen iedereen uit kritisch over dit verleden na te denken en er met elkaar over te spreken.


HALSE VERHALEN
 

Ook in Halle zijn er verschillende mensen die dit deel van de geschiedenis met zich meedragen, elk op hun eigen manier...
 

Gustaaf en Denise © Layla AertsGustaaf en Denise © Layla Aerts

Gustaaf en Denise

Gustaaf Hoornaert en Denise Dewilde zijn afkomstig uit het Meetjesland en woonden tussen 1950 en 1962 in Congo, samen met hun twee kinderen. 

Hélène en Laetitia ©Layla AertsHélène en Laetitia ©Layla Aerts

Hélène en Laetitia

Hélène Kingunza Mbake woont al 30 jaar in Halle, samen met haar nicht Laetitia Lopes maakt ze deel uit van ‘Familie Libota’.

Yoan Yangassa © Layla AertsYoan Yangassa © Layla Aerts

Yoan Yangassa

Yoan Yangassa groeide op in Ukkel, maar bracht al zijn vrije tijd door in Halle. “Ik heb enorm veel interesse voor mijn Congolese afkomst, maar ik voel mij ook volledig Belg”.

Salomé Ysebaert ©Layla AertsSalomé Ysebaert ©Layla Aerts

Salomé Ysebaert

Salomé Ysebaert werkt bij het Africa Museum in Tervuren en is al van kleins af aan gepassioneerd door de koloniale geschiedenis van Congo en België.

Andries Devogel ©Layla AertsAndries Devogel ©Layla Aerts

Andries Devogel

Andries Devogel is leerkracht geschiedenis met een grote interesse voor de koloniale geschiedenis en de rol die Halle hierin heeft gespeeld.

Yasir Sabah © Layla AertsYasir Sabah © Layla Aerts

Yasir Sabah

Yasir Sabah is 17 jaar oud en woont al 8 jaar in Halle. Als monitor bij de speelpleinwerking in Halle heeft hij een belangrijke verbindende rol.